15.12.2021.

18:23

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

SEĆETE GA SE, UBIJAO NAS JE 90-TIH - JOŠ UMIREMO OD NJEGOVIH BOMBI... Britanski specijalac Pič u video-poruci otkrio šta mu je SADA ZADATAK NA BALKANU!

- Vlada Velike Britanije želi siguran Zapadni Balkan sa jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava. Danas sam u Sarajevu u sklopu moje prve posete kao specijalnog izaslanika u BiH. Sjajno je ponovo biti ovde. Već dugo radim u javnoj službi, bio sam visoki oficir u NATO-u, a pre toga na važnim pozicijama u vojsci Velike Britanije - kazao je Pič u poruci objavljenom na Tviteru britanske Ambasade u BiH.

Naveo je da će na novoj poziciji specijalnog izaslanika spojiti lično iskustvo s najboljim iskustvima britanske diplomatije, sigurnosti i trgovinskih odnosa.

- Da pružim podršku političkim rešenjima i promovišem evroatlantske integracije. Tokom moje posete BiH sastajem se sa visoko rangiranim političarima, agencijama za sprovođenje zakona, parlamentarcima i, veoma bitno, sa mladim akterima u civilnom društvu koji rade na promociji mira i pomirenja - naveo je Pič, preneo je Tanjug.

PRIČA PRVA: JELJCIN MORTUS PIJAN U GAĆAMA USRED VAŠINGTONA! PRIČA DRUGA: AMERIKA SE TRESE ZBOG REAKCIJE PUTINA! I sad se pitamo šta nije u redu...

Rekao je da se raduje bliskoj saradnji sa svim partnerima uključujući i tzv. visokog predstavnika i međunarodne saveznike u pružanju podrške onima koji su posvećeni postizanju napretka u BiH.

Pič je u utorak doputovao u BiH i sastao se sa članovima Predsedništva BiH, a nakon toga i sa takozvanim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, kao i sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metju Fildom.

Podsetimo, Stjuart Pič (65), bivši Glavni maršal ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije komandovao britanskim vazduhoplovstvom u Italiji u operaciji "Engadin" koja predstavlja deo kampanje NATO bombardovanja 1999. godine prilikom napada na našu zemlju.

Nalazio se i na funkciji direktora Borbenog štaba NATO u Vičenci čiji je zadatak da planira, upravlja, organizuje, nadgleda i sprovodi vazdušne operacije. 

NOVE PRETNJE ZAPADA DODIKU, ŠMIT SPOMINJE "FIOKU"!

Bio je i jedan od glavnih komandanata operacija NATO tokom sukoba u BiH protiv srpskih snaga. Za takav angažman je dobio i odlikovanje.

U napadima koje je, između ostalog, planirao i provodio Pič poginulo 5.700 civila, a veliki delovi Srbije potpuno su kontaminirani osiromašenim uranijumom zbog čega u našoj zemlji godišnej vipe od 60.000 ljudi.

Posle bombardovanja, Pič je 2000. godine imenovan za vazdušnog komandanta u štabu Kfora na Kosovu. Zatim je napredovao u službi i bio generalni direktor za prikupljanje obaveštajnih podataka u britanskom Ministarstvu odbrane od 2003. do 2006, a potom i šef vojne obaveštajne službe od 2006. do 2009. 

SRPSKA MORA DA BIRA! NEKI SE PLAŠE "IZGUBIĆEMO I OVO ŠTO IMAMO", ALI AKO POPUSTIMO - IZGUBIĆEMO I OVO ŠTO IMAMO! Pametnom sve jasno!

Vrhunac u karijeri doživeo je kada je od 2018. do 2021. obavljao funkciju predsednika Vojnog komiteta NATO.