18.12.2021.

16:50

Foto:

Planeta

CRNA GORA PREPLAVLJENA KORUPCIJOM! Sumnjivi tenderi teraju američke investitore!

- Redovno razgovaram sa zainteresovanim američkim investitorima koji razmatraju izglede za poslovanje u Crnoj Gori, ali često prigovaraju da im poslovna klima ovde ne odgovara. Zabrinuti su zbog nedostatka transparentnosti u javnim nabavkama, nepredvidivosti sprovođenja važećih ugovora ili neprimerenog uticaja konkurencije. Ukratko, ukazuju na korupciju i na nepoverenje u sistem. Zato je potreban dodatan napor u borbi protiv korupcije i sigurna sam da je jača saradnja i komunikacija između Vlade i privatnog sektora od suštinskog značaja za uspeh - poručila je ambasadorka na tradicionalnoj Gali večeri, održanoj u okviru Programa za bolje poslovno okruženje Američke privredne komore u Crnoj Gori, sinoć u Podgorici.

Rajzing Rajnke je dodala je Američka privredna komora, svojim zalaganjem, značajno uticala na poslovnu klimu u Crnoj Gori i na jačanje partnerstva između javnog i privatnog sektora i podsetila da su SAD i Crna Gora u septembru pokrenule novi bilateralni ekonomski dijalog.

- On je odlična platforma za produbljivanje saradnje između dve zemlje - dodala je.

Predsednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović kazala je da samo blagovremen, kvalitetan i kontinuiran dijalog može proizvesti ona rešenja koja vode ka unapređenju poslovnog ambijenta, i koja su održiva i primenljiva u praksi.

- Nadamo se da je Vlada Crne Gore, prepoznala značaj našeg programa i našu želju da budemo istinski partner u procesu donosenja odluka, kako bi zajedno kreirali predvidljiv i transparentan poslovni ambijent zasnovan na vladavini prava, osnažili sigurnost kapitala, i privukli što više renomiranih investitora iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadnoevropskih zemalja - poručila je Vuksanović i pozvala relevantna ministarstva da intenziviraju saradnju sa komitetima AmCham-a.