20.12.2021.

11:25

Foto: AP/Photo

Planeta

BAKIROV SARADNIK PRIZIVA OKUPACIJU RS! Džaferović: NATO vojnici mogu u BiH kad god požele

Džaferović kaže da zapadnoj vojnoj alijansi uopšte ne treba saglasnost Predsedništva BiH za raspoređivanje dodatnih vojnih snaga u Bosni!?!

- Komanda vojne misije u BiH ima ovlašćenje da učini sve što proceni kao potrebno za sprovođenje svog mandata. Aranžman o međunarodnim vojnim snagama u BiH definisan je Aneksom 1A Dejtonskog sporazuma, a kasnije i sporazumom 'Berlin plus' između NATO i EU. NATO ima direktan mandat da sprovodi vojne aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sasvim je jasno da Severnoatlantsko veće procenjuje i odlučuje koliko će trupa biti na raspolaganju NATO štabu i s obzirom na odredbe Dejtonskog sporazuma, za to nije potrebna saglasnost Predsedništva BiH. Ukoliko Dodik ne obustavi suludi atak na ustavni poredak BiH, neminovno mora doći do jačanja misije NATO i Eufora u BiH, jer su oni dužni da štite Dejtonski mirovni sporazum - naglašava Džaferović.

Stranci su glavni krivci

U rukama stranaca je razlog zašto BiH ne funkcioniše

Milorad Dodik, Predsedništvo BiH

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, na drugoj strani, upozorava da NATO vojnici ne mogu da dođu u BiH bez saglasnosti Predsedništva BiH.

- U rukama stranaca je razlog zašto BiH ne funkcioniše. Sav problem i nered u BiH napravila su četiri neimenovana stranca, neki visoki predstavnici i tri sudije Ustavnog suda i ne znam kako će ga počistiti. RS čita doslovno Ustav i spremna je da se ponaša u skladu sa Ustavom BiH. Jeste Amerika velika i moćna, to niko ne spori, ali neke okolnosti su se promenile. Republika Srpska ima pravo na Dejton, ima pravo na Ustav i mi se tako ponašamo. Umesto da zaustavljaju, kako kažu, Dodika i njegove, neka zaustavljaju špekulante koji lažu i petljaju - poručuje Dodik.