04.01.2022.

13:05

Foto: srbi.mk

Planeta

Ivan Stoilković: Sveti Sava među nama!


“Sveti Sava među nama!”

Polako ali sigurno obeležavanje Svetog Save kao nacionalnog praznika Srba Makedonije ulazi u svoju 15 godinu. Bilo je svega od momenta uspostavljanja praznika, od opstrukcija u obeležavanju i podmetanja najniže vrste, do široke podrške. Ali bez ozira, uvek smo davali sve od sebe da praznik pretvorimo u pravu svetkovinu, kakva i priliči našem velikanu Svetom Savi i našem prazniku u njegovo ime, za koga smo se izborili u gotovo nemogućim uslovima. Naš je, zato se i prema njemu odnosimo na taj način, jer samo mi znamo kako smo teško došli do njega i kako ga eto uspešno održavamo do danas i amanet da i generacije koje dolaze da istim entuzijazmom nastave tradiciju koju smo ustanovili.

I evo već je petnaesta godina kako na najdostojanstveniji način obeležavamo taj dan, a to smo radili i prošle godine, on lajn normalno, kada je sve bilo zatvoreno. Slične su pandemijske prilike i ove godine, ali nas to neće pokolebati da uprkos ograničenjima organizajemo Svetosavsku akademiju, naravno poštujući pandemijske mere i ograničenja.

Za ovogodišnju Svetosavsku akademije u sklopu manifestacije “Dani Svetog Save” čiji je radni naslov “Sveti Sava među nama!” spremamo bogat kulturno umetnički program, i nije neskromno ako kažem da je Svetosavska akademija već godinama jedan od najboljih kulturno umetničkih događaja u Makedoniji. Muzički deo će nositi Jelena Tomašević u pratnji vojnog orkestra Ministarstva odbrane, besediće o Svetom Savi akademik Slavenko Terzić, tu je i prvenac beogradskog Narodnog pozorišta Dejan Cicmilović i drugi istakniti umetnici, a kao i uvek prisutnima i celokupnoj javnosti obratiće se visoki državni zvaničnici.

Pošto će zbog pandemijski mera učešće u programu akademija koja će se održati u Skoplju u MNT 27. januara i Kumanovu u zgradi Zanatlijskog doma, 26. januara, biti ograničeno. Vidite na slici kako će izgledati sedenje, jedna stolica, pa prazno mesto uspunjeno slikom Svetog Save i tako u celoj sali, molimo Vas da poštujete pandemijske preporuke, obavezno nosite maske i ostalo. Za poštovanje pandemijskih mera zadužen je protokol organizacije.

Zbog ovih ograničenja potrudićemo se da pored bilborda i ostalih načina komunikacije i jedna od televizija sa nacionalnom frekvencijom u Makedoniji emituje celu akademiju kako bi sadržaj programa i poruke učesnika stigle do što većeg broja naših sunarodnika i svih građana Makedonije. To iziskuje odgovarajuća materijalna sredstva, ali nadamo se da će na kraju sve biti uspešno izvedeno.

Molim Vas neka se svako na svoj način uključi u obeležavnje našeg praznika, za sve što je potrebno Organizacioni odbor stoji na raspolaganju.

Informer