04.01.2022.

14:50

Foto: printscreen

Planeta

SRBI, ALI I VEĆINA CRNE GORE OGORČENI, OVO JE SRAMNO! RTCG emitovao laži iz "Aide" (VIDEO)

Sama najava izazvala je ogorčenje među Srbima u Crnoj Gori, koji su, kako kažu, očekivali da će padom režima Mila Đukanovića, Javni servis napraviti diskontinuitet u odnosu na kreatore programa iz vremena koje je baštinilo antisrpsku politiku. Kategorični su u oceni da film ima političku pozadinu preko koje se nastavlja antisrpska propaganda, ali i prikriveni cilj da se u drugi plan potisne ostvarenje Predraga Gage Antonijevića "Dara iz Jasenovca" i predstavlja potiranje tog zločina koji se dogodio u Drugom svetskom ratu.

- Film "Quo vadis, Aida" nema nikakve veze sa umetničkim ostvarenjem koje bi zavređivalo pažnju. Radi se o jednoj apsolutnoj propagandi zapadnog sistema nametnutih vrednosti koji je napravio i tzv. državu Kosovo i rat u bivšoj Jugoslaviji, a sada želi da održi taj princip krivice jednog naroda - kaže za "Novosti" dramaturg i režiser Radisav Jevrić.

On smatra da se u ovom filmskom "ostvarenju" ne radi ni o kakvoj estetici, već o najgoroj vrsti propagande.

- Ne postoje druge žrtve iako se desio krvavi rat u kojem je bilo ratnih zločina na svim stranama, kao i u svakom građanskom ratu. Svaka žrtva je važna, bilo da je jedna ili ih je više. Ali, nekog proglašavati genocidnim, a nekog apriori žrtvom ne vodi ničemu. Film je propagandni pamflet i ništa više - kategoričan je Jevrić.

Po oceni stručnjaka, film je napravljen u duhu satanizacije Republike Srpske i celog srpskog naroda. Da je, film antisrpska propaganda pod firmom umetničkog stvaralaštva uveren je i profesor Budimir Aleksić, direktor Instituta za srpsku kulturu.

- Sve je u duhu narativa koji traje 30 godina, a on je pojednostavljen i banalan: da su Srbi remetilački faktor na Balkanu, da su krivi za sve ratove i da ih treba predstaviti kao negativce kao i njihovo političko i vojno rukovodstvo u proteklom građanskom ratu - kaže Aleksić.

Informer

On dodaje i da to što Javni servis Crne Gore emituje antisrpsku propagandu znači "da i ovaj menadžment i rukovodstvo RTCG nastavljaju uređivačku politiku prethodne, Đukanovićeve medijske politike koja je imala vrhunac upravo na Javnom servisu".

- Ovaj film služi da bi se skrenula pažnja sa stvarnog genocida u Jasenovcu, da bi se on zaboravio i potisnuo. Stvarni ideološki događaji, stvarna stradanja, žrtve i dželati treba da se izbrišu, a da se na drugoj strani iskonstruiše još jedna laž. Emitovanje takvih filmova nije ništa drugo nego nastavak mržnje i netrpeljivosti prema većinskom stanovništvu pravoslavne Crne Gore koja o proteklim ratovima na ovim prostorima misli dijametralno suprotno od onoga što misle nosioci antisrpske politike u regionu i šire - kategoričan je Aleksić.

Insert iz filma "Quo vadis, Aida" gde srpski vojnici pretresaju delegaciju muslimana iz Srebrenice.

Odmah nakon toga imate i istiniti snimak iz 1995. godine, objavljeno je Instagram stranici Istorija Srbije, morate pogledati: