18.01.2022.

21:05

Foto: Pixabay/wikipedia

Planeta

TESLA IM NIJE DOVOLJAN! Komšije sada tvrde: Al Kapone je bio HRVAT!

Neki od njih su ostvarili šampionske karijere u raznim delatnostima, neki u prikupljanju novca, a neki, naravno, u kriminalnim veštinama kojima se ne mogu pohvaliti ni mnogi koji su ostali da žive u otadžbini.

- Većini danas potpuno nepoznato i krajnje fantazmagorično zvuči podatak da su koreni najpoznatijeg američkog mafijaša svih vremena Al Kaponea i u Hrvatskoj. U venama čoveka koji je postao bezvremenski književni i filmski sinonim za čikaškog gangstera, makroa, uterivača dugova, reketara, švercera alkohola i masovnog i krajnje brutalnog ubicu navodno je priličan procenat Hrvatske krvi, što ima mnogo smisla . 'Užareno lice' svojevremeno je priznao taksisti Slavku Dasoviću, Zagrepčanina koji je dovezao 'kralja gangstera' na poslednje suđenje, ono za utaju poreza, nakon čega je pravosnažno osuđen - piše hrvatska Slobodna Dalmacija.

Dasović je svojevremeno rekao novinarima beogradskog nedeljnika Zoom Reporter da su često pričali o ovim vožnjama koje je inače plaćao Alu Kapone. Kapone ga je pitao odakle je, a kada je Dasović odgovorio da mu je rodni grad podno Sljemena, Alfonso Gabrijel ga je navodno šokirao otkrićem da mu je majka rođena Riječanka.

Ova priča bi verovatno ostala zauvek u medijskom domenu, rekavši da Al Kaponeove veze sa Rijekom nije potvrdila ni njegova praunuka, Didri Mari Kapone u svojoj knjizi 'Ujka Al'. Unuka Alovog starijeg brata, rekonstruišući njeno poreklo i porodično stablo, utvrdila je da je njena prabaka Tereza ​​rođena u gradu koji nije onaj koji se pominje u njenim zvaničnim dokumentima. U njenoj krštenici stoji da je rođena u Angriji, gradu u Kampaniji na jugu Italije, ali ga je porodica rekonstruisala kao falsifikat nakon što je Al Kapone neko vreme držao majku u tajnosti 1924. godine, nakon smrti njenog brata Franka u mafijaškom obračunu u kući u Rijeci.

Stariji Riječani i danas ovu kuću zovu Vila Kapone, u međuvremenu je postala državna rezidencija, a kasnije su spiskom gostiju pokušali da sačuvaju ne tako poznat ugled. Naime, u njoj je nekada počivao moćni vrhovni vođa jugoslovenske Udbe Aleksandar Ranković. U nezavisnoj Hrvatskoj godinama inkognito je ovde boravila porodica Tuđman, zatim aktuelni predsednik Zoran Milanović dok je bio premijer, a posle njega premijer Tihomir Orešković poznatiji kao 'Tim-bilding'... Ovo je prilično velelepni kompleks u Opatijskoj ulici ne. 3, sa privatnom lukom i zidovima koji ga čine nedostupnim očima javnosti. Ono što je nekada Al Kaponea činilo veoma poželjnim i adekvatnim izgleda obožavaju mnoge naše moderne demokrate.

Neki hrvatski mediji su svojevremeno pokušali da rekonstruišu umešanost Al Kaponea u izgradnju rečnog nebodera na kraju Korza, čuvene palate Arbori. Zgradu je 1939. godine sagradio Marko Arbori, povratnik iz Amerike koji se vratio u Italiju u Musolinijevo vreme, nakon što je ranije navodno bio Kaponeov knjigovođa u Sjedinjenim Državama. Tvrdilo se i da je najpoznatiji riječki neboder izgrađen novcem Al Kaponea od šverca alkohola u doba prohibicije, ali egzaktniji dokazi za to nisu pronađeni.