21.01.2022.

07:13

Foto: In4s

Planeta

POLITIČKI CIRKUS U CRNOJ GORI NEMA KRAJA! I Dritan i Zdravko obaraju Vladu?!?

Politička kriza u Crnoj Gori, koju je pokrenuo potpredsednik Abazović najavom formiranja manjinske vlade, kulminirala je juče vanrednom elektronskom sednicom Vlade koju je sazvao Krivokapić, a na kojoj je doneta odluku o skraćenju mandata republičkog parlamenta. Kako prenose podgorički mediji, ministri su se o Krivokapićevom predlogu izjašnjavali putem telefonske aplikacije Vocap (WhatsApp).


Predlog Zdravka Krivokapića je usvojen i sada su na potezu poslanici.


- Vlada Crne Gore dostavila je Skupštini predlog odluke o skraćenju mandata parlamenta. Vlada predlaže da se sednica održi 4. februara u 10 sati. Nakon jasno iskazane namere da URA, DPS i njegovi sateliti na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrešenje najteže političke krize u novijoj istoriji, koju su nam priredili "avangardni" hazarderi - poručio je Krivokapić posle sednice.


S druge strane, poslanici koalicije "Crno na bijelo", koju predvodi GP URA Dritana Abazovića, i opozicione partije koje ga podržavaju zatražili su za isti dan, takođe, sednicu na čijem bi dnevnom redu bilo glasanje o poverenju Vladi Zdravka Krivokapića!

Informer


Dritanove pristalice sigurne su da će srušiti ovu Vladu budući da, nezvanično, imaju podršku 44 poslanika, a za izglasavanje nepoverenja dovoljan im je 41 poslanik. I u Milovom DPS-u ubeđeni su da će aktuelna Vlada izgubiti poverenje u crnogorskom parlamentu.


- Saglasnost da bi ova Vlada trebalo da padne na 40 poslanika opozicije postigli smo odavno. Trebao nam je još jedan glas da preispitamo njeno poverenje i konačno je oborimo. Sada se pojavila Dritanova URA i NVO Civis i verujem da ćemo uspešno privesti taj posao kraju - rekao je poslanik DPS Andrija Nikolić.

Vesna Bratić
ministarka prosvete

Igranje izbornom voljom većine građana košta skupo one koji to pokušaju. Istorija nas uči da se izdaja pamti duže čak i od herojstva. Čast i bruka žive dovijeka!


Kako će glasati poslanici Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije (SNP), i dalje je nepoznanica, jer se nisu eksplicitno odredili prema predlogu Abazovića. Nezvanične informacije kažu da je lider SNP Vladimir Joković označen kao budući premijer, ali, kako saznajemo, ta stranka još nema jedinstven stav prema rušenju Vlade i formiranju novog, manjinskog kabineta.


Za lidera Slobodne Crne Gore Vladislava Dajkovića poslednji događaji su "veoma veliko razočaranje".

Ostavka ne, izbori da

Novi izbori su jedini način za razrešenje najteže političke krize u novijoj istoriji
Zdravko Krivokapić


- Duboko sam razočaran postupcima Dritana Abazovića, ali i Zdravka Krivokapića, koji je svojim kukavičkim, servilnim i snishodljivim vođenjem Vlade indirektno doveo Crnu Goru do političkog kolapsa. Umesto da pričamo o hapšenju Đukanovića i njegovih korumpiranih funkcionera, mi sada gledamo kako Abazović kreira novu većinu sa DPS. To je sramota koja se može rešiti samo na izborima - poručuje Dajković.