26.01.2022.

08:54

Foto:

Planeta

EVROPSKI PARLAMENT TRAŽI SANKCIJE ZA SRBE! EU ukida fondove za RS?!

Evroparlamentarci zahtevaju da Brisel sledi politiku SAD i da se Miloradu Dodiku, članu Predsedništva BiH, uvedu sankcije ukoliko ne odustane od svoje 'opasne aktivnosti na podeli BiH'.

Srbi uvek krivi
Njima su Srbi za sve krivi, svako uvođenje sankcija direktno utiče i na kvalitet života ljudi
Zoran Spasić, stručnjak za spoljnu politiku

'Osuđujemo Dodikove opasne aktivnosti, budući da one predstavljaju namerni pokušaj podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog sporazuma. Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i celom regionu', piše u zajedničkom saopštenju Evropske narodne partije, Socijalista, Demokrata, Liberala i Zelenih, kojim su uputili političku podršku visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, koga Banjaluka ne priznaje.

Informer

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da Miloradu Dodiku ne treba uvoditi nikakve sankcije.
- Dodik nije etnonacionalista, nije šovinista, ne širi etničku mržnju. Protiv sam evropskih sankcija nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci. Ako neko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Evropskom savetu - poručio je Milanović.

Stručnjak za međunarodnu politiku Zoran Spasić, komentarišući ove navode, kaže da pretnje sankcijama dolaze od onih koji decenijama vode kampanju protiv srpskog naroda, bez obzira gde on živi.

- Njima su Srbi uvek i za sve krivi. Svako uvođenje sankcija direktno utiče na kvalitet života ljudi. To nije političko pitanje, već je cilj da se narod stavi u što goru poziciju. Kaznene mere nikad nisu donele dobre rezultate, već se njima samo stvaraju dodatne podele... Srećom, predsednik Vučić doprineo je tome da je Srbija sada u stanju da odgovornom politikom zaštiti interese Srba u regionu. Evropljani znaju da smo mi sada jači nego pre 20 godina i to pokazuju poštovanjem prema Srbiji - ističe Spasić.
 

Moj ugao
ANĐELKO KOZOMORA
POLITIKOLOG IZ BANJALUKE


Steže se obruč oko Dodika i svakim danom biće mu sve teže da se odbrani od neprijateljskih poteza zapadnih zemalja. Bojim se da ni Srbija neće uspeti da ga odbrani.