01.02.2022.

20:32

Foto: Fotoiolustracija/Twiter/Clipart

Planeta

SRBIJO, OVO NE SME PROĆI TEK TAKO! EVO ČEMU UČE MALE HRVATE, PRIPOJILI SU SRPSKU, DELOVE SRBIJE, SVE JE TO NJIHOVO! Brutalna provokacija iz "lijepe njihove"!

Hrvati tako nastavljaju da prisvajau tuđe, uglavnom srpsko! Podsetimo, godinama prisvajaju srpske naučnike, pisce pesnike, poput Nikole Tesle, Milutina Milankovića, Branka Radičevića, Vladana Desnice...

Kviz je objavljen na Repozitorijumu izdavačke kuće Profil Klett, ali iz ove kuće poručuju da to nije njihov proizvod. U međuvremenu mapa sa prezentacije ove firme!

Reč je o interaktivnom kvizu za 3. razred osnovne škole iz predmeta Muzička kultura i umetnost. Radi se, navodno, o sadržaju koji samostalno objavljuju nastavnici, i drugi zaposleni u hrvatskom obrazovanju. Navodi se da je reč o kvizu "Prepoznaj grad po slici", autora koji radi u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

Kviz je osmišljen u formi slagalice, a igrač treba da poveže ime hrvatskog grada (Zagreb, Pula, Dubrovnik, Vukovar, Zadar, Split) sa fotografijom. Sa svakim pogođenim gradom otvara se deo karte Hrvatske. Međutim, kada se sva polja otvore, granice Hrvatske su...Zauzimaju celu BiH, ali i deo Srbije - Vojvodine i delove kod Novog Pazara.

Kada su se Mediji dokopali ove priče izdavačka kuća se odmah ogradila od ovog sadržaja, ističući kako su i oni šokirani. Interesantno je je i kako je mapa volšebno nestala. Evo šta poručuju sa Klettovog profila:

- Što se tiče kviz zadatka na linkovima koje ste nam poslali, napominjemo da na našem sajtu postoje dve vrste sadržaja - jedan je digitalni obrazovni sadžaj, koji konceptualno i autorski potpisuju naši urednici i saradnici, a sasvim drugu grupu čine materijala o tzv. Repozitorijum, za čiji sadržaj nismo ni urednički ni autorski, odnosno nismo njihov izdavač, već su autori zainteresovani nastavnici koji kreiraju digitalne sadržaje.

Kažu da se, u ovom slučaju, zaista radi o materijalu iz Repozitorija, za koji tek treba da utvrde, ako je moguće, koji korisnik ga je postavio.

Podsetimo, poslednjih nedelja u žiži srpske i hrvatske javnosti je "sukob" zbog prisvajanja srpskih naučnika i pisaca. Tako su svi znameniti Srbi koji su rođeni na teritoriji današnje Hrvatske, kao npr. Nikola Tesla, Simo Matavulj, Branko Radičević, Milutin Milanković, Josif Pančić i dr. čisti  Hrvati. 

Zbog ovakvog brutalnog falsifikovanja istorije reagovali su i Beograd, ali i neki istoričari iz Hrvatske, poput Gorana Šarića!

On je brutalno prozvao Zagreb zbog takvog ponašanja. Šarić poručuje da takva "makaradna praksa" dolazi od desno orjantisanih krugova u Hrvatskoji. 

- Problem je što su oni proterali i pobili stotine hiljade Teslinih sunarodnika, najveći praznik svake godine je proslava tog proterivanja i onda kažu da je Tesla Hrvat - kaže Šarić.

Spoljnopolitički analitičar Nikola Jović za Informer je tim povodom rekao da je opsednutost Hrvata prerasla u patološku, zbog straha i frustracije.

- Nije nikakva novost i nepoznanica da postoji velika, gotovo patološka, opsednutost Srbima kod hrvatskih elita i maltene u čitavom hrvatskom društvu od najvišeg do najnižeg nivoa. Treba da znamo da se iza toga krije duboka nesigurnost, strah i frustracija zbog sopstvene identitetske neutemeljenosti, koja nije ništa drugo do produkt viševekovnog otimanja od Srba i prisvajanja, tj. hrvaćenja svega srpskog (pa i katoličkog) na prostoru današnje Hrvatske - objašnjava Jović.