02.02.2022.

18:22

Foto:

Planeta

DRAMA U BIH! Čović pisao strancima...

– Želeo bih da Vam zahvalim na uloženom trudu u zadnjih godinu i pol dana u pronalasku rešenja kojima bi se u potpunosti sproveo politički sporazumi iz Mostara potpisani 17. juna 2020. godine. Posvećenost i ekspertiza s Vaše strane bili su od iznimnog značaja za proces koji je okončan pregovorima u Neumu krajem januara 2022. godine - stoji u pismu Čovića.

Dalje piše kako je zahvaljujući uloženim naporima, nedugo nakon potpisivanja uspješno sproveden sporazum koji se odnosi na Grad Mostar.

– Kao rezultat, nakon dvanaest dugih godina održani su demokratski izbori za Gradsko veće Grada Mostara. To nam je s pravom probudilo optimizam koji je bio preko potreban za rješavanje otvorenih pitanja u odnosima Bošnjaka i Hrvata. S druge strane, sporazum koji se odnosi na legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te osiguranje aktivnog i pasivnog izbornog prava svakog građanina na celom području BiH, uprkos uloženom trudu Hrvatskoga narodnog sabora (HNS BiH), ostaje neispunjen - popručio je Čović.

On kaže da uprkos svemu smatra kako su naši napori i dogovori grubo prekršeni od druge strane potpisnice Mostarskog sporazuma, pogotovo znajući kako je implementacija Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH trebala biti okončana usvajanjem zakonskih izmjena u Parlamentarnoj skupštini BiH najkasnije do kraja 2021. godine.

- Takvog smo se scenarija pribojavali do samoga kraja, jer se time nepoverenje i politička kriza u BiH dodatno produbljuju. Prema tome, trenutno se nalazimo u situaciji za koju smatramo da se još uvek nisu osigurali formalni i pravni uslovi za održavanje Opših izbora u oktobru 2022. godine - stoji između ostalog u pismu Čovića.