10.02.2022.

19:35

Foto:

Planeta

HRVATI POLUDELI, SRBIJA IZRAELU DOSTAVILA 162.000 STRANICA O ZLOČINIMA NAD JEVRIMA! Zagreb: Sprečićemo Beograd da uđe u EU! MAJSTORI, SAMO NAPRED!

Zagrebački Večernji list tvrdi da Beograd odbija da Zagrebu vrati arhivsku građu koja mu pripada iako je, kako kažu, Srbija potpisala sporazum o sukcesiji

Večernji piše da je tim povodom Hrvatska juče uputila protestnu notu Srbiji u kojoj, kako navodi, upozorava da problem arhiva može zaustaviti put Srbije prema EU.

List dodaje da Hrvatska traži od Srbije da joj preda i građu sa diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju srpskog Ministarstva obrane, građa o stradanjima Jevreja u NDH.

GDE JE MOZAK?! ŠEFICA FORIN OFISA NE ZNA NI GDE SU GRANICE RUSIJE! Lavrov u neverici slušao Liz Tras, Voronjež i Saratovanad smestila u Ukrajinu!

Dodaju da je Hrvatska protestnu notu uputila Srbiji nakon što je službenim stranicama srpskog Ministarstva odbrane objavljena informacija o sastanku potpredsednika srpske vlade i ministra obrane Nebojše Stefanovića sa ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom, 7. februara.

Prema tom saopštenju, ambasadoru Izraela je uručen "hard disk s preko 162.000 stranica digitalizovane arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od NDH tokom Drugog svetskog rata".

NARODE CRNE GORE, SPREMAJ SE ZA IZBORE, CRNA GORA NE TRPI NEPRAVDU, IZDAJU, OBMANU, PREVARU! Povratak Mila digao na noge Srbe, ali i ..

Večerbhu tvrdu da je u konkretnom slučaju riječ o arhivskoj građi premeštenoj s područja Hrvatske a koja je obuhvaćena zahtevom za povrat nastalo i koje je kao takvo obuhvaćeno zahtevom za povrat iz 2006., zajedno sa više od 700 fondova i zbirki iz pedesetak ustanova, prije svega Arhiva Jugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA, kao i Jugoslavenske kinoteke.