14.02.2022.

09:58

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Planeta

RS danas obeležava Dan boraca i 218 godina od Prvog srpskog ustanka! DUŽNOST NAM JE DA SE BORIMO ZA ISTINU!

U manastiru Dobrun biće služen parastos poginulim borcima i položeni venci i cveće na spomenik Voždu Karađorđu. 


U odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske život je dalo više od 23.000 pripadnika Vojske Republike Srpske. 


Obeležavanju u Višegradu prisustvovaće premijer Republike Srpske Radovan Višković, javlja RTRS.


Obeležavanje zajednički organizuju odbori Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

"Uloga boraca nemerljiva"

Zvaničnici Srpske uputili su čestitke Boračkoj organizaciji Republike Srpske i svim pripadnicima Vojske Republike Srpske. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je u čestitki da je jačanje i očuvanje Srpske trajna obaveza njenih institucija, kao i unapređenje prava boračkih kategorija i svih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Informer

Željka Cvijanović


- Dužnost svih nas je da negujemo kulturu sećanja na sve borce i njihovu herojsku i nesebičnu žrtvu koju su podneli u odbrani Republike Srpske, ali i da se borimo za istinu o svim našim stradanjima - poručila je predsednica.


Čestitku je svim učesnicima odbrambeno-otadžbinskog rata, uputio i premijer Radovan Višković, istakavši da su borci Vojske Republike Srpske u tri i po godine teških iskušenja dali presudan doprinos u odbrani Srpske i svog naroda.


Predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović istakao je u čestitki da će Narodna skupština i u budućnosti činiti sve da se unapredi zakonodavni okvir kojim se obezbeđuje bolji položaj boraca i ratnih vojnih invalida u Republici Srpskoj.


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je uloga boraca nemerljiva i da će u tom smislu sve institucije voditi računa da se njihov status poštuje i zaštiti.