18.02.2022.

08:11

Foto: Pixabay

Planeta

JEDAN PRIZOR NA NEBU IZNAD HRVATSKE OTKRIO ŠTA ČEKA BALKAN?! (VIDEO)

"Ždralovi se vraćaju na sever! Lep prizor večeras je iz Lanišća na Ćićariji zabeležila Aurora Dakić. Ždralovi se slažu s modelima, dugotrajnih zahlađenja više neće biti ove sezone", navedeno je na Fejsbuk stranici Istramet koja prati meteorološke pojave i prognozu za Hrvatsku.

U mnoštvu komentara većina se slaže da ovo od davnina jeste znak dolaska proleća i da se zima više neće vraćati. Međutim, ima i onih koji tvrde da je prerano radovati se i da zima i te kako treba još da se istutnji.

Podsetimo, jata sivih crnorepih ždralova pojavila su krajem januara i u poljima između Novog Bečeja i Novog Miloševa. Ova retka vrsta ptice kao da je okupirala taj deo Banata, a razlog što su se vratile na sever, kažu meštani, jesu visoke temperature koje su se prethodnih nekoliko dana popele na plus 15.

- Ukoliko zima ponovo pokaže svoje zube, vlo lako može da se desi da se vrate na jug. Ždralovi su jako prilagodljivi i bukvalno za dva dana mogu da ponovo odlete na jug - kaže poljoprivrednik Radovan Mučalov.

Ždralovima posebno odgovara blizina Slanog Kopova, prirodno zaštićenog područja u Vojvodini, koje se nalazi kod Novog Bečeja. Predstavlja jednu od retkih očuvanih slanih močvara u Srbiji.

Podsetimo, na Sretenje, 15. februara u zoološkom vrtu u Beogradu medved je izašao na Sunce i nije se uplašio svoje senke što prema verovanju znači da je zima prošla i da je proleće na pragu