24.02.2022.

14:46

Foto: Printskrin video

Planeta

AMERIKANCI UHAPŠENI U CRNOJ GORI! Tražio ih FBI zbog kovid prevare od 16 miliona dolara

Kako je saopšteno iz Uprave policije, 22. i 23. februara u dve odvojene akcije na teritoriji opština Budva i Tivat locirana su i lišena slobode tri međunarodno tražena lica.

“Državljani Sjedinjenih Američkih Država R.A. (43), M.T. (37) i T.D. (40) potraživani su od NCB Interpol-a Vašington zbog krivičnih dela zločinačko udruživanje sa ciljem izvršenja bankarske prevare i pronevere, 11 krivičnih dela pronevera, osam krivičnih dela bankarska prevara, krivično delo teška krađa identiteta i krivično delo zločinačko udruživanje sa ciljem pranja novca”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Prilikom hapšenja kod R.A., M.T. i T.D. je pronađeno više falsifikovanih pasoša sa drugim identitetima koja su ova lica koristila.

“Lica će biti privedena sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici na dalju nadležnost. Sledi dalja komunikacija pravosudnih organa Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore”, saopšteno je iz policije, preneo je portal RTCG.

Njih je tražio FBI nakon što su skinuli narukvice za praćenje i pobegli, saopštile su savezne vlasti.

Ričard Ajvazjan (43), njegova supruga i saoptužena Marijeta Terabelijan (37) i njegova snaha Tamara Dađan (42) su se nalazili na listi traženih lica FBI-a, a kako se sumnja, u vremenskom periodu od marta do oktobra 2020. godine oni su planirali da prevare Upravu za mala preduzeća (Small Busineš Administration), američku vladinu agenciju i finansijske institucije, preko sredstava koja su bila namenjena za fizička lica i kompanije pogođene pandemijom COVID-19.

Tročlana familija je nestala 29. avgusta, dok je njihova porodica tvrdila da su oteti.

Njih troje su bili među osam članova porodice osuđenih za krađu više od 16 miliona dolara u kreditima za pomoć za kovid i korišćenje novca za ekstravagantne troškove, kao što su avansi za luksuzne kuće, dizajnerske torbe, odeću i motocikl Harli Dejvison.ei-Davidson.