10.04.2022.

12:57

Foto: Pixabay

Planeta

"OVO JE STRAVA I UŽAS!" U Hrvatskoj litar maslinovog ulja mogao bi da ode i na rekordnih 40 evra, maslinari već sada u panici zbog situacije sa Ukrajinom...

"Đubrivo, sa nekih 200 kuna (1 kuna - 15,6 dinara) po džaku došlo je na 500 kuna, urea isto tako, sa 80 kuna na 300. Takođe, počele su već nestašice mineralnih đubriva", rekao je maslinar Ivan Pensa.

Očekivano, porast cena maslinovog ulja moguć je i do 50 posto. Najbolje ekstra devičansko sad košta između 100 i 150 kuna po litru. To znači da bi litar ovog ulja mogao da dosegne čak 300 kuna, što je oko 4.700 dinara, tj. 40 evra!

"Enormno, ja ne znam kako će to biti dalje, šta će se događati. Da li će ljudi uopšte moći da obrađuju i rade jer ovo je nemoguće, ovo je strava i užas", rekla je prodavačica na pijaci Ivanka Barada.

"Ja hvala Bogu živim na Lastovu i imam svoje ulje. Do sada smo prodavali, bar tako smo cenili prema evrima, 10 evra, sigurno će sada biti preko 100 kuna", kaže Marija s Lastova.

Svaki segment proizvodnje je u ovoj godini skuplji i to će se odraziti na cenu ulja.

"Možemo očekivati da će se reflektovati tek na sledećoj berbi, s obzirom da su svi ovi troškovi koji sada rastu na neki način nama ulaganje u ovaj budući rod u ovu berbu", rekao je Pensa za RTL.

"Poskupela je i staklena ambalaža i sam uzgoj, sama agrotehnika koja se primenjuje u maslinjaku - sve je to išlo gore. Cene su se digle tako da ćemo morati da se pomorimo s tim da ćemo skupo kupovati maslinovo ulje", kazala je Mirela Žanetić s Instituta za jadranske kulture Split.