14.04.2022.

07:00

Foto:

Planeta

U SRPSKOJ NIČE VELIKA RUSKA VOJNA BAZA, BIĆE BRUTALNA! Sarajevo i Zagreb u svemu vide Putina, pa tako i u izgradnji aerodroma u Trebinju! NA ČEMU STE VI, AMAN?!

Iako je ideja o izgradnji aerodroma u Trebinju starija od izgradnje aerodroma Dubrovnik, Radio Sarajevo piše kako skepsu izaziva prošlogodišnji tajni dogovor ruskog predsednika Vladimira Putina i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Četvrtog dana ruske intervencije u Ukrajini, piše ovaj mediji, ruski ministar spoljnih poslova pozvao je lidera Srpske Milorada Dodika kome je  naložio da počne sa sprovođenjem dogovorenih projekata. 

Priču je "pothranila" i Al Džazira koja je pre nekoliko meseci ustvridila da je Vlada Srbije zatražila da kontrolu vazdušnog prostora iznad Trebinja preuzme Agencija za kontrolu letenja BiH ili SMATSA (Agencija za kontrolu Srbije i Crne Gore, u kojoj Srbija ima 93 posto vlasništva). 

Nosilac ove državne investicije trebalo bi da bude preduzeće Aerodromi Srbije, koje inače upravlja aerodromima u Nišu i Kraljevu, koji, tvrdi Al Džazira, zajedno beleže manji godišnji promet putnika nego što ih Aerodrom Split ima mesečno.

Srbija je spremila 70 miliona evra za izgradnju i još 35 miliona evra za opremanje aerodroma Trebinje u BiH, piše portal Radio Sarajevo.

Vlada Srbije, kao investitor, traži od pista u Trebinju bude duga 3.500 metara. To je jednako dužini piste beogradskog aerodroma „Nikola Tesla", i nekoliko metara kraće od aerodroma u Sofiji. Tako aerodrom u malom trebinjskom selu Taleza ne bi imao konkurenciku na 500 kilometara vazdušne linije.

Problem je, analizira dalje Radio Sarajevo, to što je područje iznad Trebinja, zbog pristupnih pravaca dubrovačkog aerodroma, pod kontrolom Hrvatske službe vazdušne plovidbe. 

Slobodna Dalmacija opet navodi da je projekat sada ušao u novu fazu implementacije, kao i da je Savet ministara BiH početkom aprila odobrio izgradnju i doneo Odluku o definisanju dela carinskog područja Bosne i Hercegovine kao „Slobodne zone Trebinje", prve takve vrste u BiH, entitetu RS.

Istovremeno, i premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je prošle nedelje, tokom Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, da ne razume skepticizam koji je projekat izazvao u Hrvatskoj. 

Sarajevo i Zagreb ističu da ne žele da ospore potrebu Trebinja da ima aerodrom, ali tvrde da, u planiranim razmerama, ovaj projekat znači samo jedno - da će Srbija izgraditi još jednu rusku bazu u RS (BiH), koja već funkcioniše u Nišu pod maskom „Rusko-srpskog humanitarnog centra".

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

Bonus video: