13.04.2022.

07:29

Foto: printscreen Okvir

Planeta

Abazović sa Pendarovskim! NATO i EU jedini garant dugoročne stabilnosti na Zapadnom Balkanu!

„Crna Gora i Severna Makedonija su prijateljske države koje dele spoljnopolitičke ciljeve i neguju regionalnu saradnju koja će doprineti demokratizaciji i integraciji u EU“, konstatovano je tokom poslovnog ručka na Cetinju potpredsednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića i predsednika Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori.

Abazović je istakao da evroatlantske integracije nemaju alternativu i da NATO, zajedno sa EU predstavlja jedini garant dugoročne stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, zbog čega je značajno veće prisustvo i sinergija delovanja ove dve organizacije.

„Zajedničkim angažmanom u okviru Alijanse dodatno učvršćujemo naše odnose ali i naš doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti i stabilnosti evroatlantskog prostora“, naglasio je Abazović.

Predsednik Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski naveo je da dve države krase odlični bilateralni odnosi i da postoji veliki prostor za jačanje ekonomske saradnje.

Potpredsednik Vlade Crne Gore i Predsednik Republike Severne Makedonije razgovarali su o negativnom uticaju aktuelne krize izazvane agresijom Rusije na Ukrajinu, kao i turističkim i privrednim potencijalima dve države.

Abazović i Pendarovski saglasili su se da dvije države zajedničkim angažmanom u okviru Alijanse dodatno učvršćuju odnose, ali i jačaju doprinos kolektivnom sistemu bezbednosti i stabilnosti evroatlantskog prostora.

Bonus video: