04.05.2022.

14:33

Foto:

Planeta

ZVANIČNO! Opšti izbori u BiH biće održani 2. oktobra

Građani BiH će toga dana birati članove Predsedništva BiH, Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske, parlament Federacije BiH i skupštine kantona u Federaciji.

Sredstva za provođenje ovih izbora potrebno je da budu obezbeđena u roku od 15 dana od donošenja odluke o raspisivanju izbora, odnosno do 19. maja.

Član CIK Vlado Rogić nije podržao odluku o raspisivanju i održavanju izbora, navodeći da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za demokratske i slobodne izbore u BiH.

"BiH se nalazi u stanju permanentne izborne krize. imali smo toliko slučajeva koje smo ''ad hok'' u gradovima ali najznačajnije je nepostojanje Izbornog zakona koje određuje kako će se pojedina tila u BiH sastaviti i kako će se delegirati izaslanici pogotovo kad je u pitanju Dom naroda FBiH. S obzirom da nema normi, nije moguće na ustavan način omogućiti građanima da ostvare svoja biračka prava", rekao je Rogić.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da su pripremljene novine da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima.

"Ova novina je uvedena kako bi se sprečilo fotografisanje glasačkih listića i takozvani bugarski voz, kao i zloupotreba instituta pomoći drugog lica pri glasanju. Ukida se i praksa čitanja naglas imena glasača, uvode se overa glasačkih listića posebnim pečatom, posebna procedura pomoći druge osobe pri glasanju, pečaćenje biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mesta", rekao je Arnautović, prenela je RTRS.