19.05.2022.

19:49

Foto: printskrin/jutjub/AgroTV Srbija

Planeta

ZBOG VODE OVDE NE STARE NI MUŠKARCI NI ŽENE! Ovo je jedna od najlekovitijih banja u Evropi!

Banja Laktaši smeštena je u dolini reke Vrbas i udaljena je oko 20 km od Banja Luke. Lekovitu vodu prvi su koristili stari Rimljani, a moderan razvoj banje otpočeo je 1930. godine.

Banja Laktaši osim što je poznata po lekovitim svojstvima idealna je i za rekreaciju.

Informer

Lekovita voda u Banji

Nadaleko poznata lekovita voda Banje Laktaši je homeoterma temperature do 31 stepen. Ova banja jedna je od najlekovitijih i najkvalitetnijih banja u Evropi što dokazuje hemijski sastav vode. Mnogi stručni instituti vršili su naučna istraživanja kvaliteta vode, a najnovija analiza izvršena je 2001. godine od strane Instituta za rehabilitaciju iz Beograda

Voda u Banji je bistra, bez boje i mirisa i sa malo mehurića. Puna je jona kalcijuma i magnezijuma, kao i hidrokarbonatnih jona. 

Zbog lekovite vode meštani Laktaša veruju da banja ne da ostare ni muškarci ni žene.

Informer

Rimske terme

Rimske terme

U centru Laktaša nalazi se arheološki lokalitet "Zidine", poznatiji kao Rimske terme. Ovi temelji nekadašnjeg rimskog javnog kupatila, tzv. Balneum, potiču iz perioda od I do IV veka. 

Rimske terme smatraju se pretečom današnjih velnes centara. One su bile važne za Rimljane i bile su dostupne svima. Imale su kupatila sa hladnom i toplom vodom, prostorije sa toplim vazduhom, prostorije za vežbanje i masažu, kao i prostor za rekreaciju.

Bonus video: