08.06.2022.

10:29

Foto: Pixabay

Planeta

Bugarska planira zaduživanje od 5,3 milijarde evra u 2022!

Ranije je predviđeno zaduživanje od 7,3 milijarde leva (3,7 milijardi evra). To je zahtev vlade u okviru planiranog rebalansa budžeta o kojem će se ove nedelje glasati u parlamentu, izjavio je ministar finansija Asen Vasilev.

Bugarska treba da otplati 2023. godine između 2,5 i 3,0 milijarde leva (1,3 do 1,5 milijardi evra) na ime obaveza po osnovu evroobveznica, a emitovanjem većeg duga ove godine obezbedila bi se neophodna sredstva, dodao je ministar, prenosi Seenews.

Predstojećim rebalansom budžeta predviđa se da budžetski deficit ostane na nepromenjenom nivou od 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pri čemu se planiraju veći prihodi i rashodi za po 1,65 milijardi leva (843,6 miliona evra) pojedinačno, naveo je Vasilev.

Veća potrošnja će se finansirati iz posebnog paketa mera najavljenog u maju, kojim se predviđa ukidanje PDV-a na hleb, subvencionisanje popusta na maloprodajnu cenu goriva od 0,25 leva po litru i povećanje državnih penzije s ciljem rešavanja ekonomskih teškoća nastalih kao posledica rata u Ukrajini.

Rebalans se temelji na prognozi rasta BDP-a od 2,9 posto ove godine, većem od projektovane ekspanzije u aprilu od 2,6 procenata, pri čemu se očekuje stopa inflacije ispod 11 posto, dodaje se u tekstu.