29.06.2022.

18:12

Foto: Printscreen

Planeta

Vlada Srpske radi na ublažavanju posledica inflacije

Iz Ministarstva su precizirali da će 218 miliona KM biti usmereno građanima Srpske, 40 miliona KM privredi i 90 miliona KM u javne investicije po lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

Za ovog ministarstva su, reagujući na, kako su naveli, netačne tvrdnje predsednika SDS-a Mirka Šarovića da "Vlada Republike Srpske ne pomaže građanima u vreme visoke inflacije", naglasili da Vlada Republike Srpske ne može da popravi svu štetu koju je sadašnja opozicija davno napravila.

- Vlada Republike Srpske je predložila izmenu Zakona o PDV-u gde bi osnovne životne namirnice bile oslobođene plaćanja PDV-a, dok bi prema ovom predlogu akcize na gorivo bile ukinute, ali ovo nije urađeno iz prostog razloga jer su SDS i PDP preneli nadležnosti u oblasti indirektnih poreza na nivo BiH, a na nivou BiH ne može se ništa dogovoriti - podsećaju iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Iz Ministarstva napominju da građani Republike Srpske treba da znaju da osnovne životne namirnice i naftu i naftne derivate plaćaju po većim cenama zbog opozicije koja je napravila štetu Republici Srpskoj još 2005. godine.