03.07.2022.

12:23

Foto: printscreen RTRS

Planeta

BITKA NA KOZARI, SIMBOL STRADANJA I OTPORA SRBA PROTIV NACISTA I USTAŠA! Na Mrakovici obeleženo 80 godina od jednog od najstrašnijih zločina

Ovaj značajan istorijski događaj organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije. Obeležavanju prisustvuju zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Kod spomen-krsta parastos stradalim služilo je sveštenstvo Eparhije banjalučke, a nakon toga su položeni venci i cveće na centralni spomenik. Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici SUBNOR-a i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog položili su danas vence na centralno spomen-obeležje na Mrakovici, povodom obeležavanje 80 godina od Bitke na Kozari.

Informer

Venac su u ime institucija Republike Srpske položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske Republike Srpske Duško Milunović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Vence su položili i izaslanik predsednika Srbije ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Darija Kisić Tepavčević. Cveće kod spomenika položile su i delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, poslanika u Parlamantarnoj skupštini BiH, srpski predstavnici u institucijama BiH, gradonačelnici i načelnici opština u Srpskoj.

Informer

Na spomen-obeležje cveće su položile i delegacije Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, generali u Oružanim snaga BiH, delegacije SUBNOR-a Republike Srpske i Srbije, udruženja logoraša Drugog svetskog rata Republike Srpske i Srbije, Udruženja antifašista iz Bjelovara, te predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Informer

Neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom "Zapadna Bosna" počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od nastrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom ikada.

Nemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Partizanske jedinice su u noći 3. na 4. juli 1942. godine, nakon intenzivne bitke, probile obruč kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice.

Iz neprijateljskog obruča uspelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 dece koji su odvedeni u logore Jasenovac i Staru Gradišku, gde su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.