12.07.2022.

09:00

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

ABAZOVIĆ: MILO ME RUŠI ZBOG MAFIJE I KORUPCIJE, TEMELJNI UGOVOR SA SPC MU JE SAMO IZGOVOR! Front jasan, samo novi izbori...

Ovo tvrdi crnogorski premijer Dritan Abazović, lider URA, a kao dokaz objavljuje informaciju o hapšenju bivših članova Upravnog odbora podgoričke kompanije 'Plantaže' koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i privredni kriminal.

'Stvarni razlog za inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi nije Temeljni ugovor, nego vladavina prava. Pokazuje se da ovakve stvari mnogi ne žele u Crnoj Gori', saopštili su iz pokreta URA, jasno aludirajući na DPS i Mila Đukanovića.

Tek će da ih boli

Ove tvrdnje potvrđuje i Filip Adžić, potpredsednik URA i ministar policije, koji kaže da sledi 'bolan nastavak procesuiranja za koruptivne i kriminalne aktivnosti'.

- Nećete zaustaviti pravdu i nećete izbeći odgovornost! Neki građani možda i veruju da je problem u Temeljnom ugovoru, nižem pravnom aktu od zakona i Ustava Crne Gore, ali sada ćete gledati stvarne razloge pokušaja zaustavljanja evropskog puta. Čeka nas zakon o preispitivanju porekla imovine i izbor novih sudija i tužilaca - ističe Adžić.

I, šta ćemo sad?!

Na sednici na kojoj će poslanici postavljati pitanja premijeru Dritanu Abazoviću, koja je zakazana za 20. jul, postaviću samo jedno pitanje: I, šta ćemo sad, poručje lider Fronta Milan Knežević

Milo Đukanović, na drugoj strani, naglašava da se vlada Dritana Abazovića opredelila da joj prioritet bude potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, umesto evropske agende.

- EU agenda imala je potencijal objedinjavanja na crnogorskoj političkoj sceni, dok ideja koja seže u kontroverzna pitanja naše istorije dodatno produbljuje razlike. Kad smo videli tu tendenciju, pokušali smo da premijeru Abazoviću skrenemo pažnju da je to loš zaokret i da će to DPS navesti na preispitivanje podrške vladi. Upozorenje nije urodilo plodom. Naša ocena je da su određena rešenja u ugovoru sa SPC u suprotnosti sa vitalnim državnim interesima Crne Gore. Ustav sada nudi više mogućnosti, izglasavanje nepoverenja vladi, skraćenje mandata parlamentu... Videćemo na kojem je scenariju moguć konsenzus - poručuje Đukanović.

Komentarišući sve ove navode, lider SNP i potpredsednik crnogorske vlade Vladimir Joković kaže da je Temeljni ugovor 'gotova stvar'.

- Izglasan je na sednici Vlade i biće potpisan. Za pad vlade danas u Crnoj Gori može biti samo neko ko ima određeni politički interes. Ovo je dobar trenutak da svi vide ko je u Crnoj Gori za potpisivanje Temeljnog ugovora, a ko nije. I, naravno, ko je za rešavanje i otvaranje puta Crne Gore prema EU, a ko nije - objašnjava Joković.

Novi izbori

Nebojša Medojević, lider PZP i jedan od šefova Demokratskog fronta, ocenjuje da Abazović treba da podnese ostavku i da se raspišu novi izbori.

- Dritanovu vladu sad podržava samo devet poslanika od 41, koliko je minimalno potrebno. Vlada nema više nikakav izborni, parlamentarni i ustavni legitimitet. Svaki demokratski orijentisan političar, sa minimalnim osećajem za lični i državni integritet, odmah bi podneo ostavku i otvorio politički prostor da se parlamentarne stranke dogovore o uslovima i datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Ne može se biti premijer sa podrškom četiri poslanika i voditi vladu sa podrškom devet poslanika od njih ukupno 81 - zaključuje Medojević.

Srpski faktor na probi!

Sada je u Crnoj Gori na probi 'srpski faktor'. Crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću treba unutrašnja stabilnost. Temeljni ugovor sa SPC kad-tad mora biti potpisan, smatra diplomata Zoran Milivojević.