20.07.2022.

19:01

Foto: RTRS photo

Planeta

MUSLIMANI UBILI CIVILE KOJI SU TOG DANA RADILI NA NJIVAMA, MEĐU NJIMA TRUDNICA... DANAS JE 30 GODINA OD NAJGNUSNIJEG ZLOČINA, A NIKO NIJE ODGOVARAO! Bratunac ne zaboravlja (Video)

Prema svedočenju očevidaca, komšije muslimani iz Glogove i Blječeve 20. jula 1992. godine su u Magašićima kod Bratunca počinile jedan od najgnusnijih zločina - ubijali su civile koji su toga dana radili na njivama, a selo su zapalili.

Iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac istakli su da je Tužilaštvo BiH 2019. godine obustavilo istragu o predmetu Magašići zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Samo pet dana kasnije ubijeno je sedam meštana srpske nacionalnosti u susednom selu Hranča.

U napadu na Hranču ranjena su 22 meštana, a selo je spaljeno. Porodice i danas pitaju zašto još niko nije odgovarao.

- Rok za donošenje tužilačke odluke u predmetu "Gornji Magašići" bio je kraj 2015. godine, ali krajem januara 2019. godine tužilac Bošnjak Edin Muratbegović doneo je naredbu o obustavljanju istrage uz standardno obrazloženje kada su u pitanju zločini nad Srbima "zbog nedostatka dokaza" - izjavila je predsednica bratunačke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.

Ona je upitala dokle će biti tolerisana subjektivnost tužilaca koji običnom frazom opravdavaju svoj nerad.

U Bratuncu se svake godine održava parastus za žrtve. Ovo je samo jedan od nekadašnjih govora sa obeležavanja:

- Nismo uspeli da izvršimo pritisak na bilo koje pravosuđe. Slika nije crno-bela jer je previše zločina bilo na ovim prostorima - pričala je Radojka Filipović 2017. godine, predsednica opštinske organizacije Porodice zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac.

O gubitku muža i žrtvama Bratunca počela je javno da govori 2007. godine. Od tada do danas, kaže, ništa se nije promenilo.