27.07.2022.

14:37

Foto: Tanjug

Planeta

"Bestidne laži zagrebačkih biskupa o Jastrebarskom"


"Biskupi skandalozno tvrde da su to bila prihvatilišta u kojem su navodno časne sestre lečile decu i pružale im pomoć da prežive. U pitanju je nastavak dugogodišnje kampanje sledbenika ustaške ideologije, čiji je cilj da se izvrši potpuna revizija istorije, odnosno negira počinjen genocid nad srpskim narodom u NDH, i kanonizuje ratni zločinac Alojzije Stepinac", naveo je Linta.

On u saopštenu ističe da mnogi izveštaji i dokumenta potvrđuju nepobitnu istinu da se radilo o logorima za decu, a ne prihvatilištima. O tome, kako dodaje, postoje brojna i potresna svedočenja istaknutih i časnih pojedinaca, radnica Crvenog krsta, ljudi koji su oslobodili logor Jastrebarsko i dece-logoraša.

"Časne sestre i ustaše mučili su srpsku decu glađu i žeđu, izlagali svim vremenskim nepogodama, zlostavljali i tukli, prebijali ruke i noge i sekli nos i uši. Deca su živela u nezamislivim uslovima - ležala su na podu ili betonu sa malo slame ulepljene sa izmetima i prekrivene rojevima muva. Bila su gola i bosa bez pokrivača. Deca su umirala od zaraznih i drugih bolesti", naveo je Linta.

Prema podacima Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača NR Hrvatske, u ustaškom logoru za decu u Jastrebarskom je bilo zatočeno 3.336 srpske dece, uglavnom poreklom sa područja Kozare i Korduna.

Prema podacima Dragoja Lukića, koji je decenijama istraživao temu dečijih logora u NDH i stradanja kozaračke dece tokom rata, u logoru Jastrebarsko umrlo je 768 dece, kaže se u saopštenju.

Ustaški logor za decu u Sisku osnovan je 3. avgusta 1942. godine i nalazio se u nekoliko objekata u gradu. Procenjuje se da je do njegovog zatvaranja 8. januara 1943. godine u logoru bilo zatočeno blizu 7.000 srpske dece sa Kozare, Banije, Korduna i Slavonije.

"U logoru je svakodnevno umiralo 30-40 dece. Tačan broj umrle dece u logoru u Sisku nije poznat, a podaci se kreću od 1.300 do preko 3.000. Prema podacima aktiviste Crvenog krsta Ante Dumbovića, u toku pet meseci trajanja logora umrlo je 1.630 dece", naveo je Linta.