18.08.2022.

07:00

Foto: Reuters

Planeta

ŠTEDNJA U MAKEDONIJI! Vlada u Skoplju naložila uštedu struje do 15 odsto: Idite peške umesto liftom i vadite punjače iz utičnica!

Severna Makedonija od 1. septembra uvodi restriktivne mere koje bi trebalo da joj omoguće uštedu struje do 15 odsto. Prema novoj odluci vlade u Skoplju, date su preporuke domaćinstvima, preduzećima i državnim institucijama, a sastoje se uglavnom od toga da treba gasiti svetlo, paliti bojlere samo po potrebi, ići peške umesto liftom, izbegavati klima-uređaje i vaditi punjače za mobilne uređaje iz utičnica.

Kazne

Uslediće sankcije za čelnike institucija ukoliko se ne postigne cilj od 15 odsto uštede električne energije
Krešnik Bekteši

Zgrade u mraku

Nove mere za javne ustanove predviđaju gašenje dekorativne rasvete na zgradama i spomenicima kulture, gašenje sijalica kad ima dovoljno dnevne svetlosti, podešavanje hlađenja klima-uređajima na 27 stepeni Celzijusa, a grejanja ne iznad 20 stepeni, gašenje računara nakon rada, redovnu zamenu filtera na grejnim i klima uređajima, kao i zamenu starih prozora onim energetski efikasnim.

Domaćinstvima se preporučuje da bojler uključuju samo kad postoji potreba za toplom vodom i po mogućstvu noću kad je jeftina struja, zatim racionalna upotreba grejnih tela, sijalica, izolacija plafona, spoljnih zidova i prozora, kao i izbegavanje korišćenja lifta u zgradama. Preporučeno je i da građani mašine za veš i sudove koriste samo kad su pune, opet tokom jeftine tarife, kao i da isključuju sijalice u prostorijama kad u njima ne borave duže vreme, te da obavezno isključuju kompjutere posle rada i vade punjače za mobilne telefone, laptope, tablete i pametne satove iz utičnica posle punjenja.

Poslovnoj zajednici u Severnoj Makedoniji nalaže se da isključi dekorativnu rasvetu na svim zgradama, da ne koristi osvetljenje u unutrašnjim prostorijama, holovima i kancelarijama u periodu kad ima dovoljno dnevne svetlosti, racionalno grejanje i hlađenje klima-uređajima, kao i primena novih tehnologija za poboljšanje energetske efikasnosti industrijskih postrojenja.

Osim toga, opštine i Grad Skoplje treba da naprave raspored tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasveta, naizmenično na jedan dan, a Javnom preduzeću "Putevi" naloženo je da odmah započne smanjenje osvetljenja na državnim putevima do minimalnog bezbednog nivoa.

Makedonija ne uvozi struju, ali joj trebaju ugalj i mazut

Generalni direktor "Elektrana Severne Makedonije" (ESM) Vasko Kovačevski rekao je da ta državna kompanija radi maksimalnim kapacitetom, u skladu sa trenutnim mogućnostima elektrana i resursima.

- Potrebe za električnom energijom za građane i male potrošače podmirujemo isključivo iz sopstvene domaće proizvodnje, odnosno ESM ne uvozi struju. Isključivo nabavljamo ugalj i mazut, čime ćemo povećati proizvodnju u ovom periodu, a što je još važnije, u periodu predstojeće grejne sezone - rekao je Kovačevski.

Javni računi

Severnomakedonski ministar privrede Krešnik Bekteši izjavio je da će uslediti sankcije za čelnike institucija, u skladu sa etičkim kodeksom, ukoliko se ne postigne cilj od 15 odsto uštede električne energije.

- Svakog 15. u mesecu, počev od septembra, javno će biti objavljivani računi za struju državnih institucija. Cilj nije samo da građani imaju uvid u potrošnju, već i da znaju da li su ispoštovane obaveze vlade o štednji. Izveštaje institucija o utrošenoj električnoj energiji objavljivaće Ministarstvo privrede - rekao je Bekteši.