10.09.2022.

13:01

Foto: Pixabay

Planeta

POČELE RESTRIKCIJE, HRVATI BESNI ZBOG VLADINIH MERA! Slavonac doživeo šok u radnji: Više od 2 kg ove namirnice nemoguće je kupiti!

„Gle, moram da skuvam pekmez od šljiva i došao sam po četiri kile šećera, a žena mi kaže – ne može, samo dva su dozvoljena. Rekao sam joj, slušaj, ja nosim četiri, a ti ih kucaj kako god zna“, rekao je u telefonskom razgovoru za portal Jutarnjeg lista.

Odmah nakon toga otišli ​​smo da proverimo da li važi u svim Bos prodavnicama i brzo dobili potvrdu informacije. Naime, pozvali smo jednu prodavnicu u kojoj nam je prodavačica potvrdila da je uvedena granica na šećer.

"Možete da uzmete najviše dva kilograma. Ne znam šta da vam kažem, možete da posetite više prodavnica ako baš treba", rekla nam je ona i potvrdila da je to uvedeno nakon što je cena šećera ograničena.

Čitalac koji nam se javio ogorčen je postupkom prodavnice Boso i traži da istražimo da li je i uvođenje ograničenja preporuka Vlade ili je to u ovom slučaju odredila sama prodavnica?

„Imam registrovano domaćinstvo i imam tri hektara šipka koje ću uskoro ubrati i napraviti džem. Pa gde da kupim šećer? Dobro, ići ću autom, ali Boso je jedina prodavnica u našem gradu i to će biti veliki problem za sve one koji su manje pokretni ili nemaju vozilo“, požalio nam se.

Jutarnji je kontaktirao vlasnika Bosa Bosiljka Stanića koji je potvrdio da je ograničenje uvedeno.

"Na šećeru trenutno gubimo 50 kuna po kilogramu u odnosu na otkupnu cenu. Uveli smo limit da sprečimo udare potrošača, a to ćemo videti u budućnosti. Mislim da to neće biti problem za obične potrošače, ali za vinare, poslastičare i ostale kojima je potrebna veća količina šećera...“, rekao je Stanić za Jutarnji.

Podsetimo, hrvatska vlada je pre dva dana ograničila cene za devet životnih namirnica, uključujući šećer, koje sada ne mogu da pređu cenu od 7,99 po kilogramu. Brojni stručnjaci su odmah počeli da upozoravaju da će odluka dovesti do sniženja, kao i do nestašice proizvoda sa ograničenim cenama, iako je premijer Andrej Plenković tvrdio da su se „dogovorili sa trgovcima“.