09.10.2022.

11:06

Foto: Shutterstock

Planeta

LUDILO KOD HRVATA UZIMA MAHA! Smanjili kaznu silovatelju jer je - odlikovani branitelj!

To proizilazi iz presude do koje je došla redakcija portala.

Navodi se da je žalba optuženog Prigorca delimično usvojena, a prvostepena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora menja se za kaznu zatvora u trajanju od godinu i šest meseci.

Prvostepena presuda izrečena mu je u februaru prošle godine nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je "upotrebom sile izvršio polni odnos bez pristanka žrtve i time počinio krivično delo protiv polne slobode silovanjem".

Osim toga, on može biti pušten nakon što odsluži dve trećine kazne.

Na prvostepenu presudu od dve godine zatvora žalili su se i državni tužilac i optuženi Prigorac.

Tužilac je zatražio da Prigorac bude osuđen na dužu zatvorsku kaznu, ali je sudsko veće Višeg krivičnog suda, koje čine predsednik veća Željko Horvatović i sudije Marijan Bitanga i Marija Balenović, odlučilo da bivšem lideru HDZ-a smanji kaznu jer je učestvovao u Domovinskom ratu.

- Osnovano, okrivljeni u žalbi tvrdi da mu je prvostepeni sud za učinjeno krivično delo izrekao prestrogu kaznu, jer je jednu okolnost neosnovano smatrao otežavajućom (kritičnom za izvršeni krivični deo), a drugu nije smatrao kao olakšavajućom (odlikovan učesnik Domovinskog rata) - navodi se u presudi Višeg prekršajnog suda.

Pre dve godine u intervjuu koji je objavio Index, Prigorac je tvrdio da silovanja nije bilo, već da ga je "provocirala" prostitutka.