11.10.2022.

12:59

Foto:

Planeta

DRAGAN ČOVIĆ: Sarađivaćemo sa svima koji su dobili podršku svog naroda

Predsednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je danas u pismu međunarodinim zvaničnicima "apsolutnu spremnost" za političku i programsku saradnju sa svim strankama i predstavnicima koji su dobili poverenje svog naroda, kako bi se što pre formirala vlast na svim nivoima i založio se za izmene izbornog sistema.

Čović je u pismu zahvalio na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, kao i podršci procesima u vezi sa održavanjem opštih izbora, navodeći, međutim, da izborni sistem "ima slabosti" i da "treba da se menja" najkasnije do kraja godine, prenosi Kliks.ba.

Smatra da hitne ograničene promene Ustava i izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ostaju preduslov za političku stabilnost i napredak zemlje ka Evropskoj uniji.

"Svi građani BiH, bez obzira na identitet i nacionalnost, moraju da imaju pravo da se nadmeću na izborima na svim nivoima vlasti. Konstitutivnim narodima mora biti zagarantovano pravo na legitimno političko predstavljanje kroz vezu između njihovih političkih predstavnika i konstitutivnih naroda koje predstavljaju u institucijama BiH, uključujući Predsedništvo BiH i Domove naroda", navodi Čović u pismu međunarodinim zvaničnicima.