12.10.2022.

14:56 >> 14:58

Foto:

Planeta

ŠTA EU OČEKUJE OD BOSNE I HERCEGOVINE? Ovo je 8 uslova za napredak BiH na evropskom putu

U preporuci se navodi da se moraju preuzeti sledeći koraci ukoliko Bosna i Hercegovina želi da nepreduje na evropskom putu:

  • Prioritet je usvajanje izmene i dopune postojećeg Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom veću
  • Usvojiti novi zakon o visokom sudskom i tužilačkom veću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine
  • Usvojiti zakon o sprečavanju sukoba interesa
  • Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala
  • Odlučno unaprediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je reč o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i osigurati funkcionisanje sistema azila
  • Osigurati zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja
  • Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima pretnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima
  • Osigurati rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU

U junu 2022. su, na insistiranje Austrije i Slovenije, zemlje zaključile da su spremne dati kandidatski status BiH, ali da im je potreban izveštaj Evropske komisije i preporuka, što bi danas uskoro trebalo i da se desi.

Nakon toga, o kandidatskom statusu će Veće Evropske unije, odnosno sve članice jednoglasno doneti odluku u decembru ove godine.

Od BiH je zatraženo da radi na reformama te je navedeno nekoliko prioriteta, a očekuje se da bi u decembru mogli dobiti pozitivan odgovor članica s obzirom na to da se radi o identičnoj formuli preporuke EK kao što je bio slučaj sa Ukrajinom i Moldavijom.

Ranije iskustvo govori da bi članice mogle postaviti i dodatne zahteve, međutim, kandidatski status je skoro pa izvestan.