20.11.2022.

18:54

Foto:

Planeta

NEMA BIH BEZ SRPSKE, MOŽE BITI SAMO SRPSKE BEZ BIH! Bilo bi dobro kad bi se u Federaciji BiH pridržavali Dejtona! U PROTIVNOM...

Cicović je rekao Srni da je Dejtonski sporazum "pravni dokument prve vrste", jer su ga potpisima garantovale sve velike sile i dve susedne države, Srbija i Hrvatska, poručivši da nema BiH bez Republike Srpske, a da nije nemoguće da "bude Republike Srpske bez BiH".
       
- Bilo bi dobro kad bi i u Federaciji BiH bili svjesni značaja Dejtonskog sporazuma, jer on nije donijet na brzu ruku, onako s nogu, nego je dugo i strpljivo pripreman kao najoptimalnije rješenje - ne samo za prekid rata, nego i za održiv mir uz striktno poštovanje Ustava, kao u svim uređenim društvima - rekao je Cicović povodom 27 godina od potpisivanja ovog mirovnog sporazuma.
       
Prema njegovim rečima, da nije tužno - bilo bi smešno što se iz političkog Sarajeva i njemu naklonjene takozvane međunarodne zajednice lepi etiketa antidejtonskog delovanja rukovodstvu Republike Srpske i svakome ko javno zatraži striktno poštovanje slova Dejtona i dejtonskog Ustava BiH.
       
- Naravno, i pored toga, ili i baš zato, svi mi u Republici Srpskoj moramo ne samo insistirati na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i dejtonskog Ustava BiH, nego i raditi na vraćanju nadležnosti koje su Srpskoj oduzimane pravnim nasiljem visokih predstavnika, međunarodnih organizacija i organa EU i Ustavnog suda BiH, gdje su odluke donošene tako što su sudije iz reda srpskog naroda preglasavala četiri stranca i dvoje sudija Bošnjaka - poručio je on.
       
Cicović je naveo da se svakog 21. novembra postavlja isto pitanje - kako i zašto makar i samo jedan čovek u BiH može biti protiv sporazuma koji je doneo mir i istovremeno uspostavio društveno uređenje u BiH u kojoj će, do tada tri zaraćene strane, moći živeti jedni pored drugih, uz jasno definisane nadležnosti i odnose između zajedničkih institucija BiH i entiteta".
       
- Da je moglo drugačije nego što piše u Dejtonskom sporazumu, ne bi ni bilo onog pucnja u srpskog svata na Baščaršiji, ne bi ni bilo rata kome je taj sporazum bio najprirodniji izlaz - zaključio je Cicović.