06.12.2022.

12:21

Foto: AP PHOTO

Planeta

SLOVENIJA MAĐARSKU OSLOBAĐA "ZAVISNOSTI"! Na korak do izgradnje gasovoda

Država članica evrozone potpisala je prošlog meseca sporazum sa Alžirom o uvozu gasa postojećim gasovodima preko Italije. Taj dogovor, za 300 miliona kubnih metara godišnje, omogućiće zemlji od 2,1 milion stanovnika da smanji uvoz ruskog gasa za trećinu i prosledi gas Mađarskoj.

- Pružimo tu istu ruku našim istočnim susedima, uključujući Mađare - rekao je Golob "Fajnenšl tajmsu". "Mađarska je potpuno zavisna od ruskog gasa, ali nije jedina. Austrija je u sličnom položaju. Komšije moraju da im pomognu da to reše - oni to ne mogu sami."

Zemlje EU pokušavaju da prekinu svoju zavisnost od ruskog gasa do 2030. zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini. Mađarska je ima veze za uvoz gasa od svih svojih suseda osim Slovenije, ali 85 odsto njenog gasa i dalje dolazi iz Rusije, navodi Ministarstvo spoljnih poslova. Njegov glavni izvor je gasovod "Turski tok" kojim se gas od ruskog državnog giganta "Gasproma" isporučuje preko Turske i Balkana.

Budimpešta je obezbedila izuzeće od planova EU za uvođenje ograničenja na uvoz gasa i nabavila dodatne ruske isporuke, izazvavši bes u EU i NATO zbog njihovih "neprijatno bliskih" veza sa Moskvom.

Golob se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u novoj trafo stanici blizu mađarske i hrvatske granice koja povezuje električne mreže tri zemlje. Golob i Orban rekli su da će težiti izgradnji gasne veze koja bi mogla da bude operativna "za možda dve-tri godine", prema rečima slovenačkog premijera.

Golob je rekao i da bi ta veza mogla da se poveća u skladu sa potražnjom.

- Fleksibilni smo. Prvo, hajde da uspostavimo pakt solidarnosti, koji će biti osnova - rekao je on. "Onda hajde da se prijavimo Evropskoj komisiji da podržimo gasovod, a zatim uradimo test tržišta koji odlučuje o veličini, obimu. Tajming je savršen."

Orban je rekao da je zainteresovan za diversifikaciju mađarskih izvora gasa, identifikujući tri moguća puta: potencijalni slovenački gasovod za alžirski gas; put za transport crnomorskog gasa sa nalazišta otkrivenih u rumunskim vodama; i proširenje hrvatskih veza za uvoz brodskog tečnog gasa (LNG).

- Zainteresovani smo za sva tri - rekao je Orban posle sastanka sa Golobom. "Želimo da iskorenimo ovu zavisnost. Mađarska je izgradila veze u drugim pravcima, ali ti kapaciteti su nedovoljni za postizanje pune diversifikacije. Planiram da sarađujem sa Slovenijom na pragmatičan način."

Sa druge strane, Golob je istakao potrebu da zemlje, uključujući Mađarsku, diverzifikuju. "Bolje je imati mnogo raznovrsnih izvora, ne nužno svaki dovoljno veliki (da u potpunosti zadovolji potrebe zemlje)", rekao je on. "Ono što ruski primer pokazuje je da je bolje ne primenjivati strategiju koja je tako spektakularno propala u protekloj godini."

Golob je rekao da će alžirska ruta takođe moći da transportuje vodonik. "Vodonik iz severne Afrike bi mogao da dođe u kasnijim fazama zelene tranzicije", rekao je on.