20.12.2022.

23:15

Foto:

Planeta

SVEŠTENIK SA DVE ČASNE SESTRE HTEO DA IMA TROJKU, TVRDIO DA JE TO "SVETO TROJSTVO"! Uzbuna u Vtikanu, može li iko da zaustavi ludake!

Početkom meseca u italijanskim medijima su se pojavile tvrdnje o slovenačkom svešteniku kako je zlostavljao časne sestre u Sloveniji tokom 1990-ih. 

Rupnikov verski red priznao je vatikansku istragu o Rupniku, ali i rekao da je nastupila zastarelost.

Jedna od monahinja je za italijanski list Domani rekla da joj je Rupnik oduzeo nevinost i naterao je da o tome ćuti. Anonimna monahinja je u intervjuu Domani rekla da je Rupnik polako počeo da ulazi u njen psihološki i duhovni svet i da je iskoristio njenu krhkost i nevinost. Tvrdi da je sveštenik pitao nju i još jednu monahinju o intimnom odnosu u troje i da je objasnio da će na taj način "preslikati trojni odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga". 

Monahinja navodi da je Rupnik zlostavljao skoro 20 monahinja i da su uprkos tome njene pritužbe ignorisane. Nakon objavljenog intervjua sa časnom sestrom, jezuitski red je pozvao sve ostale žrtve da se jave i obećao da će ih saslušati sa empatijom i razumevanjem.

Papa blizak slovenačkom svešteniku

Hans Zoler, jedan od najistaknutijih stručnjaka Katoličke crkve za prevenciju seksualnog zlostavljanja, oglasio se o slučaju. Tvrdi da se slučaj loše vodi od 1990-ih i da ima još mnogo neodgovorenih pitanja.

Zoler je rekao da pozivanje žrtava da govore pokazuje spremnost da se prizna da je mnogo toga pošlo naopako. 

- Papa Franja, koji je i sam jezuita, bio je blizak Rupniku. Možda je imao ulogu u zaštiti tog sveštenika - rekao je dopisnik Vatikana Sandro Magister za L'Espreso. 

Rupnik je autor mozaika u kapelama i crkvama širom sveta, uključujući papsku kapelu u Vatikanu i baziliku u Solinu.