09.01.2023.

10:45

Foto: printskrin RTRS

Planeta

ZELENE BERETKE SE POVUKLE, zbog defilea u Istočnom Sarajevu pojačano prisustvo policije MUP-a KS!

U svečanom defileu učestvovaće 2.500 pripadnika MUP-a Republike Srpske. Zbog ove manifestacije pojačano je prisustvo policije MUP-a sarajevskog kantona, preneli su sarajevski mediji.

Povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom Stefanu, Sveta arhijerejska liturgija služena je jutros u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu večeras će povodom Dana Republike Srpske biti upriličen vatromet i koncert Policijskog orkestra MUP Republike Srpske.

Republika Srpska nastala je pre početka građanskog rata u BiH, 9. januara 1992. godine, pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju.

Dan Republike Srpske obeležen je juče u Banjaluci, gde je u Kulturnom centru Banski dvor u  održana Svečana akademija i upriličena dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.
U FBiH se obeležavanje dana nastanka Republike Srpske smatra neustavnim, a održavanje svečanog defilea mnogi su doživeli kao provokaciju.