14.02.2023.

20:08

Foto: Ustupljene fotografije/RINA

Planeta

ČLANOVI PORODICA STOJE PORED NAS I GOVORE GDE SU BILI NJIHOVI NAJMILIJI! Potresna ispovest spasilaca koji danima tragaju za preživelima u Turskoj!

Peti dan provode u Kahramanmarašu koji je potpuno uništen. Ne štede se i daju svoj maksimum kako bi izvukli što više živih iz ruševina.

- Nestao je ceo jedan kvart od 450 stanova. Samo u jednom danu izvukli smo preko 20 nastradalih u ovom razornom zemljotresu, zajedno sa kolegama iz susednih država. Moram da naglasim da smo izvukli jedno dete ispod ruševina koje je bilo živo, i to u saradnji sa kolegama iz Tadzikistana - kazao je za RINU Goran Janković komandir Službe zaštite i spašavanja.

Informer

Dodaju da će nastaviti da tragaju za preživelim licima, dokle god budu imali snage svaki dan do kasno u noć. Nadaju se sa bitku sa vremenom neće izgubiti.

Još uvek se nadamo da ima preostalih živih lica ispod ovih ruševina. Pratimo koliko god možemo, mada su veze dosta loše jer nam javljaju iz časa u čas da je dosta živih lica pronađeno, što nam i dalje uliva nadu da možemo spasiti još ljudskih života - dodao je on.

Tokom svog dugogodišnjeg rada i obuka prošli su mnogo teških sutuacija, ali stanje u Turskoj jednoglasno izjednačavaju sa apokalipsom.

- Okruženi smo članovima porodica koji nam govore gde se otprilike nalaze stanovi u kojima su živeli njihovi članovi. Mi pokušavamo ručno otkopavajući da dođemo do tih stanova i da utvrdimo da li su one zaista tu, mašine preuzimaju akciju rasčišćavanja do pozicije gde mi možemo ručno da čistimo teren i dođemo do nesrećenih - kazao je Goran Tripković iz Službe zaštite i spašavanja. 

Informer

Samo pronalaženje osoba i rasčisćavanje terena otežava im jak vetar, koji diže prašinu gde je stotine objekata porušenih oko njih. 

- Dodatno teška okolnost je što nema ni vode ni struje u okolini. Mi smo u skladu sa svim propisima poneli hrane i vode, koja će poslužiti u narednih 10 dana kako ne bismo bili na teretu države Turske - dodao je Janković.