15.02.2023.

23:39

Foto: printscreen

Planeta

Borelj oduševljen sankcijama koje je BiH uvela Rusiji

Visoki predstavnik Žozep Borelj sastao se danas u Briselu sa predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i  članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Borelj je ponovio opredijeljenost EU na putu Bosne i Hercegovine prema EU. On je istakao da je dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU u decembru bila važna prekretnica, koja je potvrdila evropsku budućnost zemlje.
 

Pozvao je Predsjedništvo da unaprijedi reforme i osigura funkcionalnost zemlje i njenih institucija, za dobrobit građana Bosne i Hercegovine.

On je odbacio neodgovornu retoriku i postupke, usmjerene na podrivanje jedinstva i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i istakao da takvom ponašanju nije mjesto u Evropskoj uniji.

Ponovio da je EU i dalje spremna da pruži podršku zemlji, skrećući posebno pažnju na pomoć EU za Oružane snage Bosne i Hercegovine, uključujući i deminiranje, u okviru Evropskog mirovnog fonda.

U pozadini nelegalne i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu, visoki predstavnik Borrelj je naglasio važnost izgradnje demokratskog, stabilnog i mirnog kontinenta uz poštovanje pravila i međunarodnog prava.

On je pohvalio BiH što je osudila agresiju i uskladila se sa sankcijama EU bez presedana protiv ruskog rukovodstva i njene ratne ekonomije.

Borelj je naglasio da EU računa na to da će Bosna i Hercegovina nastaviti da bude uz EU u pogledu spoljnopolitičkih stavova i odluka, u skladu sa strateškim izborom zemlje za integraciju u EU.

EU će, sa druge strane, takođe nastaviti da stoji uz narod Bosne i Hercegovine, posebno u izazovnim vremenima, kao što je kroz Paket energetske podrške, za koji je BiH dodijeljeno 70 miliona evra za podršku ugroženim domaćinstvima.

Dogovorili su se da ostanu u bliskom kontaktu i zajedno rade na napredovanju na putu Bosne i Hercegovine prema EU, kako bi doprinijeli boljoj budućnosti za sve u zemlji, posebno za mlađu generaciju, saopšteno je iz Diplomatske službe Evropske unije.