26.02.2023.

11:11

Foto: Reuters

Planeta

OPERACIJA JE POČELA! Hrvatski HELIKOPTERI kreću ka UKRAJINI, Milanović VAN SEBE zbog odluke vlade - ŠTA OSTAJE HRVATSKOJ?!

Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga i biće poslati Ukrajini, javlja Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Vazduhoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gde se všre sve potrebne tehničke pripreme. Deo helikoptera je u hangarima, a trenutno su dva na spoljnom delu centra.

Skidaju oznake

Između ostalog, sa helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se menja istrošeni materijal, doliva ulje itd. 

Procene su da će helikopteri biti spremni za transport za otprilike deset dana. Sedam helikoptera će biti rastavljeno u delove i transportovano kopnenim putem, a preostalih sedam će odleteti u Poljsku.

Hrvatska vlada na sve podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti

Naime, svih 14 helikoptera će biti prebačeno u Poljsku, odakle će ih proslediti u Ukrajinu. Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu hrvatske vazdušne snage imaće na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Sh i četiri helikoptera Blek Hok.

Informer

MI-8

Hrvatska vlada na sve je podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti pa je nemoguće dobiti službenu potvrdu ove informacije. Donaciju 14 transportnih helikoptera još je u novembru prošle godine potvrdio hrvatski premijer Andrej Plenković, ali bez drugih detalja.

Milanović pre dva meseca: Ne dam mukte

Sa druge strane, predsednika Milanovića pre dva meseca jako je razljutila činjenica da vlada dogovara donaciju helikoptera. On je tada izjavio da mu iz Ministarstva obrane nisu objasnili kako će se ti helikopteri nadoknaditi.

"Ne dam mukte", poručio je tada Milanović. Pre dva dana je prilično nezainteresovano reagovao na pitanje kad će helikopteri u stići Ukrajinu, odgovorivši kako "nema pojma".

- Odlučili su da to adju Ukrajini, nek daju. Koje su potrebe ukrajinske vojske, dobro znaju, koje su potrebe Hrvatske vojske, isto dobro znaju, ali im se fućka - rekao je.