01.03.2023.

12:45

Foto: Pixabay

Planeta

JUTARNJI: HRVATSKA MEĐU NAJGORIMA U EU PO RASTU CENA! Potrošačke cene veće od proizvođačkih!

Cene hrane i pića su u decembru prošle godine u odnosu na isti mesec 2021. u Hrvatskoj porasle 19.7 posto, a podaci Evropske asocijacije prehrambene industrije i Eurostata pokazuju da su proizvođačke cene rasle 16 posto.

Iako su proizvođačke cene na nivou Unije pod uticajem rasta ulaznih inputa (troškovi energije, transporta, papira, ambalaže, radne snage i ostalih faktora) u istom mesecu rasle 20.1 posto, rast cena hrane i pića u trgovinama ostao je ispod tog iznosa, na 18.2 posto, a statistika pokazuje da su brojne druge evropske države rast cena hrane i pića uspele da održe ispod rasta proizvođačkih cena.

Kao primer, Jutarnji navodi Belgiju, gde su proizvođačke cene rasle 25.6 posto, a potrošačke 15.7 posto, Francusku koja je, uprkos rastu cena proizvođača od 19.7 posto, rast konačnih cena obuzdala na 13.1 posto, Nemačku u kojoj su te dve stavke otprilike na istom nivou ili Italije u kojoj su proizvođačke cene rasle 16.7 posto, a acene u trgovinama 13.3 posto.

Jutarnji piše da Hrvatska nije izuzetak, ali je, kažu, peta najgora u Evropskoj uniji po većem rastu potrošačkih cena od proizvođačkih. 

Kada je u pitanju energija, piše list, podaci Eurostata navode da su u decembru prošle godine proizvođačke cena čvrstih goriva porasle osam posto u odnosu na godinu ranije, dok su cene goriva u EU pale za pet posto.