04.03.2023.

21:01

Foto: Društvene mreže

Planeta

ADVOKAT DALIBOR KAVARIĆ: Freskopis kao versko slikarstvo međunarodnom konvencijom i Ustavom garantovan način verske propovedi!

Za razumevanje ove situacije, navodi on, neophodno je razumeti da freskopis ili ikonopis predstavlja versko slikarstvo i neraskidivo je vezano sa crkvenom misijom i sa verskom propovedi. Kao takav oblik verskog delovanja i ispovedanja vere; freskopis predstavlja pravo na slobodu misli savesti i verospovijesti, koja je garantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sovnovnih sloboda (EKLjPS) i Ustavom Crne Gore.

- Crkvenim slikarstvom se određeni versko-istorijski događaji, koji prethodno moraju biti nesumnjivo istorijski potvrđeni i dokazani, predstavljaju u duhu verske propovedi sa ciljem da se iz tih događaja dobiju duhovne pouke sa glavnim ciljem: ukazivanje na greh kao glavni neprijatelj vere kao i da se podstakne istrajnost čoveka kao primer u stradanju i kao način odbrane ili svedočenja vere. Kada govorimo o grehu, govorimo o grehu kao ontološkom pojmu i fenomenu imanentnom paloj ljudskoj prirodi čovjeka uopšte i kao fenomen vezan za čovjeka kao božije biće a nikako se ne fokusira na čoveka kao nacionalno biće ili člana određene verske, nacionalne ili etničke grupe ili zajednice. Dakle, cilj izobraženja likova ili događaja na freski ili ikoni; jeste da ukaže vernicima na greh, da osudi greh i da prikaže postojanost i snagu vere, ljubavi i trpljenja kao odgovora na greh, i to bez obzira od koga greh ili od koga odbrana vere potiče - navodi Kavarić.

Crkva i druge verske zajednice su u svojim pravima i slobodama odvojene i autonomne u odnosu na državu, radi čega u ovoj oblasti civilni društveni organi i nevladine organizacije, prekoračuju svoje nadležnosti i ustavne okvire, kada ulaze u laičko tumačenje verske propovedi, jer ne samo verski već i državni i međunarodni propisi garantuju pravo građanina i vernika na versku slobodu i pravo da se iz verskog ugla tumače biblijske, talmudske, kuranske ili verskoistorijske priče i motive koji se Hrišćanskoj Crkvi oslikavanja u hramovima dok se u judaizmu i islamu ne praktikuje izobražavanje bilo kakvih likova na zidovima Sinagoga i Džamija, za razliku od pravila u hrišćanskoj religiji - zaključuje Kavarić za portal in4s.net.

Podsetimo, novi napad na SPC i njeno sveštenstvo krenuo je iz Rožaja. Stiglo je dotle da je pravoslavnom stanovništvu poručeno da bi bilo najbolje da prekreči freske „mržnje“ u crkvi Ružici, a parohu rožajskom, ocu Slobodanu Radojeviću da se iseli iz Rožaja…