02.04.2023.

20:39

Foto: Anel Grbović

Planeta

MILO JE BIVŠI, JAKOV SE SADA PITA! SRBIJA I SRBI OVO ČEKAJU BEZMALO 20 GODINA, Milatović dolazi u Beograd, kreće nova era sa Srbijom!

Milatović važi za mladog, ali iskusnog ekonomistu. Predstavljajući mladu generaciju koja odbacuje višedecenijske podele između Crnogoraca na jednoj i Srba na drugoj, Milatović pokušava da pomiri evropski put Crne Gore sa bliskim odnosima sa Srbijom.

U svom programu ističe ekonomski razvoj zemlje, a od Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista izdvaja se snažnim antikorupcijskim porukama.

Milatović kao jedan od najvažnijih ciljeva, ističe saradnju sa Srbijom, kao i da će, ukoliko postane predsednik, prvo posetiti Brisel, a zatim Beograd.

Odnosi Srbije i Crne Gore bili su neprimereno loši zbog čudne retorike koja je dolazila iz Podgorice, smatra Milatović, ali, kako je dodao ti odnosi nikada nisu bili narušeni između građana Srbije i Crne Gore - „mi smo usmereni jedni na druge".

Novi predsednik Crne Gore jasno je uoči izbora u komšiluku poručio da je Srbija za Crnu Goru više od ekonomije i obrnuto.

On je naveo da Crnu Goru i Srbiju vezuju zajednička istorija i dobri odnosi, prijateljski, rodbinski, ali i ekonomski, te je njihova međusobna zavisnost prirodna. 

- Iako su tradicionalno dobri odnosi povremeno bili u disbalansu usled političkih previranja, akcenat treba da bude na negovanju i unapređenju odnosa ove dve države na svim poljima. To očekuju naši građani, i to je sasvim prirodno. Smatram da je budućnost privreda svih zemalja zapadnog Balkana integracija u jedinstveno tržište, unutar kojeg će se odvijati slobodan protok roba i usluga, a koje će kao takvo biti deo zajedničkog evropskog tržišta - jasan je Milatović. 

Hoće li Milatović i Evropa sada postati novi
DPS - imaju sve predizpozicije za tako nešto!

Politički analitičari upozoravaju, međutim, da je za Crno Goru sada od suštinskog značaja ono što će se izvesno dogoditi na parlamentarnim izborima. Milatović i Evropa sada, smatraju, oni postaće novi DPS. Imaće gradonačelnika Podgorice, predsednika, predsednika Vlade, dok će ostale partije služiti samo da im pomognu i da nekom daju mesto predsednika parlamenta. 
Ono što je značajno je da imaju jaku podršku iz Srbije preko Srpske pravoslavne crkve.

On je dodado da su dve države i njihova tržišta su mali, zbog čega treba da stvorimo jedinstveno tržište i jedinstveni investicioni prostor. 

- Srbija je mnogo napredovala u ekonomiji u prethodnom periodu. Nas u Crnoj Gori taj napredak raduje. Želimo da se u narednom periodu još snažnije posvetimo ekonomskoj saradnji, zajedničkim projektima i da predstavimo i vašoj privredi koristi od ulaganja u Crnu Goru - smatra Milatović.