03.04.2023.

11:27

Foto: Tanjug

Planeta

LOŠE VESTI ZA MILA! Pobeda Milatovića izmirila PARLAMENTARNU VEĆINU, na osnovu ovog rezultata praviće se BUDUĆE KOALICIJE!

Ona je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazala da je parlamentarna većina iskoristila ovu situaciju da se izmiri i da će se na osnovu rezultata predsedničkih izbora u narednim danima pregovarati i praviti koalicije.

Kovačević veruje da je pobeda Jakova Milatovića očekivana za sve. Za nju je zanimljiva slika parlamentarne većine koja je okruživala Milatovića u susret parlamentarnim izborima.

- Parlamentarni izbori su jako važni za rasplet ove političke situacije, krize, stagnacije, nestabilnosti u kojoj smo predugo. Uloga novog predsednika Milatovića će biti vrlo važna kad se održe parlamentarni izbori, kada se formira vlada, u saradnji sa tom vladom, parlamentom, tada ćemo tek moći da cenimo njegove poteze - rekla je Kovačević.

Veruje da je parlamentarna većina iskoristila ovu situaciju da se izmiri.

- I da će se na osnovu ovih rezultata u narednim danima pregovarati i praviti koalicije i biti uvod u naredne parlamentarne izbore. U sistemu u kakvom mi živimo jako je važno kakvu ćemo dobiti većinu koja će moći da formira stabilnu vladu i da implementira politike - navodi Kovačević.

Govoreći o parlamentarnim izborima, Kovačević je kazala da nije moguće otkloniti manjkavosti u biračkom spisku do juna.

- Čeka nas potpuno isto zakonodavstvo, iste institucije. I da je moguće, nije preporučljivo da se reforme izbornog zakonodavstva dešavaju u godini izbora. Izbori su raspisani, proces je u toku, idemo sa onim što imamo. Ulazimo u taj proces sa partijskom izbornom administrcijom, sa neefikasnim sistemom kontrole finansiranja i kampanja, sa biračkim spiskom vrlo problematičnim, bez ikakve odbrane od dezinformacija, od stranih uticaja - rekla je ona.

Informer

Jakov Milatović

Govoreći o toku izbora kazala je da smo imali miran izborni dan.

- Uočen je jedan manji broj proceduralnih nepravilnosti i ono što smo imali tokom jučerašnjeg dana ni na koji način ne može uticati na ishod izbora - kazala je ona.

Dodala je da je tehnička priprema bila dobra.

- Najkrupnije nepravilnsti smo zabeležili kada je reč o glasanju putem pisma, zahtevi za glasanje nisu bili potpisani od strane birača. Osim toga zabeležili smo fotografisanje izbornih listića telefonima. Generalno izuzv toga bilo je izuzetno mirno na biralištima - rekla je Kovačević.

Ona je naglasila da smo imali jedno mirno veče i prihvatanje poraza što se u Crnoj Gori ne dešava tako često i na šta nismo navikli.

Informer

Milo Đukanović

Kovačević kaže da je jako bitno da je Milo Đukanović čestitao Milatoviću i da je to demokratski iskorak.

- To je bazični koncept demokratije da prihvatate poraz iako niste zadovoljni, ali to je volja građana i to je većina - rekla je ona.

Izlaznost je bila velika kada je reč o predsedničkim izborima.

- Ispalo je da su ova dva kandidata uspeli da mobilizuju i izvedu na birališta veliki broj građana - rekla je ona.