07.04.2023.

00:15

Foto: printscreen/googlemaps

Planeta

"TREPERI KAO OGROMAN NLO"! Jeziv crveni krug se pojavio na nebu iznad Jadrana! Prečnika od čak 360 km! Šta je to bilo? (FOTO)

O svemu pišu i Yahoo news i drugi naučni portali u svetu .

- Jeziv prsten crvene svetlosti treperi kao ogroman NLO iznad Italije. Šta je to bilo? - u naslovu je Živa nauka .

Iako je, prema rečima svedoka, ovaj fenomen bio kratkog veka, fotograf Valter Binoto uspeo je da snimi fotografije koje su postale viralne i pokrenule gomilu teorija. Ali ubrzo su se javili naučnici da objasne o čemu se radi.

Fenomen je poznat i kao - emisija svetlosti i poremećaji veoma niske frekvencije usled izvora elektromagnetnih impulsa ili skraćeno ELVE.

Prečnik kruga u ovom slučaju iznosio je 360 km i predstavlja vrstu poremećaja koji se javlja u stratosferi ili mezosferi usled intenzivne naelektrisanja grmljavina. Drugim rečima, kada elektromagnetni impulsi munje udare u jonosferu naše planete u njenim gornjim delovima, pojavljuje se crvena svetlost.

'prsten visi'

Iako je ovakvu vrstu 'oreola' teško fotografisati, jedna osoba, fotograf prirode Valter Binoto, uspeo je 27. marta da snimi svetleći krug na nebu iznad grada Posanja na severu Italije.

Međutim, crveni prsten se zapravo nije nalazio iznad grada. Umesto toga, masivni krug, prečnika oko 360 kilometara, treperio je iznad centralne Italije i delova Jadranskog mora i Dalmacije. Samo je perspektiva učinila da prsten izgleda kao da visi nad gradom.

Prvi put su snimljeni 1990. godine, a razlog tome leži u činjenici da su uglavnom vidljivi samo iz svemira. Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih snimljeno objektivima NASA kamera, ali da je ova druga najbolja slika sa Zemlje. I sve zahvaljujući snažnoj oluji koja je pogodila Ankonu i proizvela snažne talase električnog udara.