26.04.2023.

19:06

Foto: Reuters, Beta

Planeta

ČLAN PREDSEDNIŠTVA BiH DENIS BEĆIROVIĆ MOLI EU: Šaljite još vojske ZBOG DODIKA!

Bećirović je ovo zahtevao na sastanku sa komandantom Eufora u BiH, general-majorom Helmutom Habermajerom, uz obrazloženje da povećanje broja vojnika Eufora traži zbog 'opasne antidejtonske politike Milorada Dodika'.
'Snage Eufora pažljivo prate sigurnosnu i političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Eufor misija nastavlja da komunicira sa svim lokalnim vlastima u svim delovima države putem mreže timova za vezu i promatranje', rekao je Habermajer.

Skandal!

Eufor nema mandat da rešava politička pitanja u BiH, zato je ovaj Bećirovićev potez skandalozan
Radovan Nešković


Sastanak Denisa Bećirovića i Helmuta Habermajera usledio je tri dana nakon što je Milorad Dodik, na pomenu žrtvama Jasenovca u Donjoj Gradini, rekao da će Republika Srpska i Srbija jednog dana biti jedna država.
- Bez obzira na pretnje, ovde se radi o nama. Ne pravimo državu na nečijoj tuđoj teritoriji. Ovo je naša država, sloboda i imovina. Bez države nemamo slobodu. Zato hoćemo državu. Ne želimo ništa loše Bošnjacima ni Hrvatima, ali im kažem - pustite nas na miru. Ne možemo zajedno - poručio je Dodik, što je izazvalo velike reakcije u BiH, a Denis Bećirović je, osim vojne pomoći, tražio i sankcije EU za Dodika.


Komentarišući ova dešavanja, analitičar Radovan Nešković kaže da su zapravo Bećirovićeve poruke koje šalje Zapadu poslednjih dana veoma opasne.
- Mandat vojnih  snaga u BiH je osiguranje mira. Eufor nema mandat da rešava politička pitanja u BiH, zato je ovaj Bećirovićev potez skandalozan. Sada je u toku i veliki politički spor zbog imovine i taj  spor treba da reše institucije vlasti, a ne vojna misija - kaže Nešković.

Tražio pomoć oko Dodika i od Amerike


Denis Bećirović je pre sastanka sa general-majorom Eufora imao susret sa ambasadorom SAD Majklom Marfijem, od kojeg je takođe tražio podršku za teritorijalni integritet BiH. 
- Nijedan entitet ili bilo koja druga administrativna jedinica nižeg nivoa nema pravo na otcepljenje ili ujedinjenje s drugom državom - rekao je Marfi na sastanku, aludirajući na Republiku Srpsku i najavu Milorada Dodika o ujedinjenju sa Srbijom.