28.04.2023.

08:56

Foto: Reuters

Planeta

KLJUČA U CRNOJ GORI! SPAJIĆ U TRCI ZA PREMIJERA, MILATOVIĆ GA NIJE PODRŽAO! Pokret 'Evropa sad' pred raspadom, ko će to iskoristiti Đukanović ili Srbi?!

'Evropa sad' će na parlamentarne izbore u junu izaći samostalno, sa Milojkom Spajićem kao kandidatom za premijera, ali ove važne odluke nisu donete jednoglasno. Kako saznajemo, sednicu Glavnog odbora PES obeležile su svađe dve struje, Milatovićeve i Spajićeve.

- Sukob je najavljen kad se Predsedništvo stranke oglušilo o zahtev Jakova Milatovića da se sednica, zbog njegovih obaveza, odloži za četvrtak. Dve trećine članova se s tim nije složilo i sednicu je za sredu zakazao Milojko Spajić. Bilo je veoma burno... Milatovićeva struja tražila je da pokret na izbore ide u koaliciji sa sličnim strankama, a Spajićevi su bili za samostalni izlazak. Spajićeva struja je na kraju pobedila - kaže izvor Informera iz Podgorice.

Da je u pokretu koji je izvojevao pobedu na predsedničkim izborima 2. aprila ozbiljna kriza, potvrdio je i Jakov Milatović.

- Sednica Glavnog odbora nije sazvana ni na etičkom, ni na principu zajedništva. Mislim da vam taj odgovor dovoljno govori o mom stavu... Smatram da je pobeda na predsedničkim izborima 2. aprila prebrzo ispuštena. U Crnoj Gori se mora prestati razmišljati u uskopartijskim interesima - rekao je novi predsednik Crne Gore.

Stvar nije nimalo naivna!

Različite želje Spajića i Milatovića u pogledu modela nastupa te partije na izborima navode na zaključak da između njih postoje nesporazumi koji mogu prerasti u nešto ozbiljnije, analizira novinar Zoran Radulović.

Sukob između Milatovića i Spajića komentarisao je bivši premijer Zdravko Krivokapić, koji je podršku (očekivano) dao svom zetu Spajiću.

- Čitava politička scena sada igra protiv jednog čoveka, Milojka Spajića. Svi rade protiv njega, neko tajno, neko javno, neko uz pomoć drugih republika. Ukoliko i na parlamentarnim izborima 'Evropa sad' osvoji najviše glasova, premijer treba da bude Spajić - rekao je Krivokapić.

Podsetimo, odlazeći predsednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 11. jun.