28.04.2023.

14:37 >> 17:11

Foto:

Planeta

"POBIĆEMO IH GOLIM RUKAMA!" Imenovana nova vlada Federacije BiH, Sarajevo proključalo - građani na ulici dočekali presudu po Šmitovoj odluci!

Predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a izglasali su formiranje nove vlade sa 51 glasom za u Predstavničkom domu FBiH. Pored 51 glasa za, jedan zastupnik bio je uzdržan dok su dva bila protiv.

Zastupnici SDA i DF BiH napustili su salu pre glasanja. Potvrđivanje vlade pratili su protesti ispred zgrade Parlamenta gde su se okupili građani koji su izrazili nezadovoljstvo nametnutom odlukom visokog predstavnika Kristijana Šmita o formiranju federalne vlade jednim, umesto dva potpisa potpredsednika FBiH.

Potpredsednik Federacije BiH iz SDA  Refik Lendo koji je do juče blokirao pregovore o federalnoj vladi, prilikom dolaska u zgradu parlamenta okupljenima je rekao da je ovo poslednji put da ih neko prevari.

- Više puta su nas prešli, ovo je poslednji put, neće više. Danas je važna država BiH, a ne predsednik, stranka ili general - poručio je Lendo.

Dok je Lendo govorio kako se danas brani "građanska BiH", i kako je to važno, iz okupljene mase čuli su se povuci upućeni zastupnicima na sednici:

"Izaći neće, pobit ćemo ih golim rukama!"

Građani su uzvikivali "generale" i "Refik Lendo, ne daj Bosnu", a naklonost su mu pokazali i aplauzom, preneo je sarajevski portal Klix.

Prostor oko zgrade Parlamenta je zbog protesta, koji nisu najavljeni policiji, ograđen žutom trakom, a s obzirom na veliki broj pripadnika FUP-a i MUP-a koji se nalaze unutar i ispred zgrade, ocenjuje se da je protest visokog rizika.