20.05.2023.

12:16 >> 13:06

Foto: Printscreen Youtube

Planeta

JAKOV MILATOVIĆ POLOŽIO ZAKLETVU U SKUPŠTINI! Novoizabrani predsednik Crne Gore stupio na dužnost!

Ceremonija inauguracije počela je u 12 sati u Skupštini Crne Gore. Kako je najavljeno, predsednica Skupštine Danijela Đurović otvorila je sednicu, a zatim je usledilo intoniranje himne.

Sednicu je otvorila predsednica Skupštine Danijela Đurović, koja je Milatovića sa suprugom sačekala ispred zgrade parlamenta.

Milatović položio je danas zakletvu u Skupštini Crne Gore u Podgorici i preuzeo dužnost šefa crnogorske države.

- Zaklinjem se da ću dužnost predsednika vršiti odgoovrno, časno, savesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu - rekao je Milatović.

Svečanosti je prisustvovalo više od 200 zvanica među kojima su šefovi država zemalja Zapadnog Balkana - Srbije Aleksandar Vučić, članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, Hrvatske Zoran Milanović, Albanije Bajram Begaj, premijer Bugarske Galab Donev, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, kao i veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

Tu su bili i evropski zvaničnici Oliver Ropke, predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič i Manuel Saracin.

Ceremoniji su prisustvovali prisustvuju mnogi domaći političari, kao i dosadašnji predsednik Crne Gore i budući počasni bivši predsednik Milo Đukanović, nekadašnji predsednik Filip Vujanović i nekadašnji premijer Igor Luksić. U plenarnoj sali crnogorskog parlamenta u prvom redu je izabrani predsednik Milatović sa suprugom, sa njegove leve strane je Milo Đukanovića, a sa desne strane supruga, Zoran Milanović, Aleksandar Vučić, Željka Cvijanović...

Na svečanu sednicu nije došao gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

Milatović je u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo pobedio višedecenijskog vladara Đukanovića. Milatović je treći predsednik Crne Gore od obnove njene nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, a pre njega su to bili Filip Vujanović i Đukanović.