23.05.2023.

21:14

Foto: AP/Tanjug

Planeta

(FOTO/VIDEO) PUTIN SE ZAHVALIO DODIKU, MOSKVA POŠTUJE ŠTO SRPSKA NEĆE PROTIV RUSIJE! Za Sarajevo i Zapad ovo je frustrirajuće!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Moskvi sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Na početku sastanka Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Srpskoj na neutralnom stavu prema sukobu u Ukrajini.

- Zahvalni smo vam na neutralnoj poziciji po ukrajinskom pitanju. Jedino takva pozicija može da dovede do pozitivnih ishoda - kazao je Putin i naglasio da veliki broj školaraca u Republici Srpskoj poštuje rusku kulturu i uči ruski jezik.

Predsednik Rusije je primetio da trgovina između Moskve i Banja Luke ima uzlaznu putanju, koju je poželjno sačuvati.

- Veoma mi je drago da vas vidim u Moskvi. Dobrodošli! Želeo bih da primetim da se donosi Rusije i Republike Srpske razvijaju uspešno, primetan je razvoj trgovine u poslednjih godinu dana. Rast nije toliko veliki, 57 procenata, ali ta tendencija je dobra. Želimo da sačuvamo tu tendenciju - rekao je predsednik Rusije.

Predsednik Rusije je upoznat sa činjenicom da su partnerske kompanije u Republici Srpskoj zainteresovane za rad sa ruskim velikim kompanijama u raznim oblastima.

- Nadam se da će se to ostvariti. Imamo odgovarajuće alate koje ćemo primeniti da dobijemo još bolje rezultate - obećao je Putin.

Dodik je rekao da Srpska ima potrebu da sarađuje sa Rusijom na ekonomskom planu.

- Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u sukobu Ukrajini - rekao je Dodik.

- I mi mislimo da je Ruska Federacija, koja se uporno borila za svoj bezbednosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbedi te garancije, naprosto bila prisiljena da započne Specijalnu vojnu operaciju. Želimo da se sukob što pre završi - nagalsio je Dodik.

Istakao da je Republika Srpska izložena mnogim pritiscima.

- Nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo deo histerije koja se stvara, nego da se pruži šansa da se to pitanje reši na nivou Ruske Federacije i Ukrajine - rekao je predsednik Srpske.

Međutim, dodao je, Srpska razume da to nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije.

- U svakom slučaju Srpska je stabilna i mirna, ali izložena raznim zahtevima o rušenju Dejtonskog sporazuma, čiji je Rusija garant - naveo je Dodik.

- Evidentirali smo preko 100 nadležnosti koje su nam garantovane u Dejtonu i Ustavom BiH, a koje su Srpskoj oduzete. Sve je to išlo kroz posljednjih 20 godina nametanja pravila koja su rušila međunarodno pravo - zaključio je Dodik.

Informer

Putin i Dodik najavili uzlet ekonomske saradnje Rusije i Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske doputovao je juče u Moskvu, gde se sastao sa sekretarom Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševim, sa kojim je razgovarao o regionalnoj bezbednosti u savremenim uslovima.

Patrušev je istakao da je Dodik počasni gost 11. međunarodnog sastanka visokih predstavnika koji se bave pitanjima bezbednosti i zahvalio se predsedniku RS na učešću.