08.07.2023.

13:15

Foto: Reuters/AP

Planeta

Dodik podneo krivične protiv Šmita i direktora službenog lista BiH!


Dodik je na Tviteru istakao da je podneo krivičnu prijavu i protiv direktora "Službenog lista BIH" Dragana Prusina jer je, kako je naveo, omogućio objavljivanje odluka "takozvanog visokog predstavnika" u tom listu.

- Protiv Šmita krivičnu prijavu sam podneo Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže vreme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika, za šta nema odluku Saveta bezbednosti UN - naveo je Dodik

On je naveo da se Šmit "u nameri da se Republici Srpskoj nanese šteta, lažno predstavlja kao službeno lice, znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Dodik je rekao da je Šmit time počinio krivična dela neovlašćeno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

On je dodao da je Tužilaštvu BiH podneo krivičnu prijavu protiv Dragana Prusine jer je, kako je naveo, "kao direktor `Službenog lista BiH`, svesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u `Službenom listu BiH`, usled čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske". 

- Prusina je time počinio krivična dela zloupotreba položaja i nesavestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH - naveo je Dodik.