18.07.2023.

17:24

Foto: printskrin Youtube

Planeta

NATO da spreči Srpsku da sruši BiH! Ko o čemu Bećirović o opasnim i neposlušnim Srbima!

Kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, Bećirović je to rekao u razgovoru sa 17 ambasadora i predstavnika država članica NATO i komandantom štaba ovog vojnog saveza u BiH  Pamelom Megahao.

Bećirović je, navodi se, ukazao na ozbiljnost situacije u BiH tvrdeći da je "ugrožen ustavni poredak, zbog antiustavnih i antidejtonskih odluka organa vlasti Republike Srpske".

U saopštenju je navedeno da je Bećirović konstatovao da su "napadnute temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine te da se takvim postupcima ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji".

Poručio je, dodaje se, da su "Bosna i Hercegovina i Zapad na prekretnici" i da je "potrebno što pre zaustaviti separatističke poteze i brutalne udare na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma".

- Veoma je važno da NATO nastavi konkretno podržavati multietničku državu Bosnu i Hercegovinu - rekao je Bećirović.

Dodao je da je punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO jedan od dva glavna strateška spoljnopolitička cilja i da je "potrebna snažnija podrška da bi se ubrzao put Bosne i Hercegovine u NATO".

Ambasador Norveške Olaf Rajnersen je u svojstvu domaćina i predstavnici drugih zemalja članica NATO zahvalili su Bećiroviću na konstruktivnom razgovoru i njegovim dosadašnjim aktivnostima, stoji u saopštenju iz kabineta bošnjačkog člana Predsedništva.