03.08.2023.

12:43

Foto: EPA

Planeta

Šta su zakuvali Bećirović i Šmit?! Zakazan hitan sastanak u zgradi OHR?!


Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik, i Bećirović trebalo bi da se sastanku u 14 sati u zgradi OHR. Dodaju, međutim, da iz Predsedništva BiH još nije dobijena potvrda ovog sastanka.

Agencija piše da je ključna tema sastanka "udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i trenutna sigurnosna i politička situacija u Bosni i Hercegovini".

Kao interesantno se napominje da ovaj sastanak dolazi nakon uvođenja novih američkih sankcija političarima iz Republike Srpske i dela sveukupnih aktivnosti člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića. 

Bećirović je, podseća se, prethodnih dana i sedmica razgovarao gotovo sa svim ambasadorima zemalja članica NATO-a i EU i ukazao im na, kako je naveo, "destruktivnu i opasnu politiku organa bh. entiteta Republike Srpske, kojom se podriva Dejtonski mirovni sporazum".

Pre nekoliko dana, povodom uvođenja sankcija SAD zvaničnicima Republike Srpske, Bećirović je poručio da se, kako je kazao, "antidejtonska politika ne sme podcenjivati i relativizovati", kao i da su nove sankcije SAD važna poruka svima u regionu da razvijene zapadne demokratije podržavaju očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je juče ponovio poziv Evropskoj uniji da, poput SAD i Velike Britanije, takođe uvedu sankcije zvaničnicima BiH.